Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ζήτησε ιδιωτικά από υπουργούς και αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια για την ανοικοδόμηση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια αντιπαράθεσης μετά το Brexit, γράφει το Bloomberg.
Καθοδηγούμενοι εν μέρει από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συντάξει προτάσεις για το πώς η Βρετανία μπορεί να συνεργαστεί πιο στενά με τα κράτη της ΕΕ σε μια σειρά τομείς. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην άμυνα, τη μετανάστευση και τη λεγόμενη "οικονομική πολιτεία" που περιλαμβάνει θέματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και τα διεθνή πρότυπα.
Η στροφή του Σουνάκ προς την ΕΕ περιγράφηκε από υπουργούς, διπλωμάτες και αξιωματούχους που ζήτησαν από το πρακτορείο να μην κατονομαστούν.
Οι βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουν να ανακοινώσουν μια λύση στην πολυετή διαμάχη με την ΕΕ σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις, μετά το Brexit, στη Βόρεια Ιρλανδία. Και η ομάδα του Σουνάκ θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την σημαντική εξέλιξη ως βάση για μια πιο ολοκληρωμένη βελτίωση των δεσμών με το μπλοκ.
Η αλλαγή στη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην Ευρώπη δεν είναι παραδοχή ότι το Brexit ήταν αποτυχία, επέμεινε κυβερνητικός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αντανάκλαση μιας μεταβαλλόμενης πραγματικότητας.
Η ΕΕ είναι πιθανό να χαιρετίσει τη στενότερη συνεργασία για την ασφάλεια, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη. Οταν ο προκάτοχος του Σουνάκ Μπόρις Τζόνσον διαπραγματευόταν τους όρους του Brexit, η ΕΕ πίεσε για περισσότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά ο Τζόνσον αρνήθηκε.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να συνεργαστεί πιο στενά με την ΕΕ για κοινές εξαγωγές αμυντικού υλικού, για να αποτρέψει τις μη ευρωπαϊκές χώρες από το να συνάψουν συμβάσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολο στη διαπραγμάτευση.
Από την άλλη πλευρά, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τα σχέδια της ΕΕ για απάντηση δημιουργούν τον κίνδυνο να βρεθεί η Βρετανία στη μέση δύο μεγάλων εμπορικών δυνάμεων που ακολουθούν προστατευτικές πολιτικές. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου συζητούν με τους ομολόγους τους στην ΕΕ προτρέποντάς τους να μην βλάψουν τις βρετανικές εταιρείες, καθώς το μπλοκ εξετάζει τις δικές του τεράστιες πράσινες επιδοτήσεις ως απάντηση στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να ανταγωνιστεί το μέγεθος των επιδοτήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να διαπραγματευτεί την προστασία των βρετανικών εταιρειών και από τις δύο πλευρές, δήλωσε πηγή.