Μάχη με τον χρόνο για εύρεση επιζώντων στα χαλάσματα σε Τουρκία-Συρία

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης, ενώ οι μετασεισμοί συνιστούν απειλή. Πάνω από 12.000 οι νεκροί σε Τουρκία, Συρία.

Μάχη με τον χρόνο για εύρεση επιζώντων στα χαλάσματα σε Τουρκία-Συρία

Ξεπερνά τους 12.000 ο αριθμός των επιβεβαιωμένα νεκρών από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας ενώ σχεδόν 40.000 άτομα έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους από Τουρκία και Συρία, με τις αρμόδιες αρχές να δηλώνουν πως οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν σημαντικά -κυρίως στη Συρία- καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, τουλάχιστον 9.057 είναι οι νεκροί στην Τουρκία και 2.992 στη Συρία, ενώ αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000 ή και 30.000.

Οι ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης, ενώ υπάρχει κίνδυνος από τους μετασεισμούς -έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 125 μεγέθους 4 βαθμών Ρίχτερ και μεγαλύτεροι-, που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα σε δομές που έχουν ήδη υποστεί ζημιά, κάτι που αποτελεί συνεχή απειλή για τις ομάδες διάσωσης αλλά και τους επιζώντες.

Και στις δύο χώρες έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτίρια και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για «καταστροφικές» επιπτώσεις στη βόρεια Συρία, όπου εκατομμύρια ευάλωτων και εκτοπισμένων ανθρώπων ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια και πριν τον σεισμό.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως έως και 23 εκατ. άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από τον σεισμό, με την κατάσταση να είναι ιδιαιτέρως δυσμενής στη Συρία, όπου κατά τον ΟΗΕ σχεδόν το 70% του πληθυσμού χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια και πριν τον σεισμό, ενώ τα νοσοκομεία -λόγω του πολυετούς εμφύλιου πολέμου- είναι ήδη υπερφορτωμένα.

 

 

 

Ερντογάν: Επιλύθηκαν τα αρχικά προβλήματα

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμάνμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση. "Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο", είπε.

"Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα ... αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά", κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους "προβοκάτορες" καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος. Ο πιο καταστροφικός σεισμός εδώ και δεκαετίες προκάλεσε καταστροφές σε νοσοκομεία, αεροδρόμια και δρόμους και την κατάρρευση πάνω από 6.400 κτιρίων.

Πηγή: CNN, Guardian

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v