Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνία: Στο 4% του ΑΕΠ οι στρατιωτικές δαπάνες το 2023

Έπειτα από μερικά χρόνια σχετικής στασιμότητας, η πολωνική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα πολλά σημαντικά συμβόλαια προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Πολωνία: Στο 4% του ΑΕΠ οι στρατιωτικές δαπάνες το 2023

Στην Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την ευρισκόμενη σε πόλεμο με τη Ρωσία Ουκρανία, οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2023 θα ανέλθουν στο 4% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

"Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά απαραίτητο να εξοπλιστούμε ακόμη πιο γρήγορα. Γι' αυτόν τον λόγο, θα κάνουμε μια προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο: 4% του ΑΕΠ για τον πολωνικό στρατό", είπε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους σε μια στρατιωτική βάση στο Σιέντλτσε.

"Θα είναι πιθανόν το πιο υψηλό επίπεδο στρατιωτικών δαπανών μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία αφιέρωσε στην άμυνα το περασμένο έτος τουλάχιστον το 2,4% του ΑΕΠ της, ποσοστό που την τοποθετεί στην τρίτη θέση στο πλαίσιο της Συμμαχίας, κάτω από την Ελλάδα (3,76% του ΑΕΠ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (3,47%).

Ο προϋπολογισμός του 2023, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, προβλέπει τώρα στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, δηλ. 20,4 δισ. ευρώ, η προοπτική του 4% σημαίνει ότι θα ανέλθουν στα 27,3 δισ. ευρώ.

Έπειτα από μερικά χρόνια σχετικής στασιμότητας, η Πολωνία υπέγραψε πρόσφατα πολλά σημαντικά συμβόλαια προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.

Ανάμεσα σε εκείνα που υπογράφηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτά για την προμήθεια 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35, 366 αρμάτων Abrams και αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και εκείνα με τη Νότια Κορέα, για την προμήθεια χιλίων αρμάτων K2 της Hyundai Rotem, περίπου 700 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9A1 της Hanwha Defense, 50 μαχητικών αεροσκαφών FA-50 και 288 συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών K239. Η Βαρσοβία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Τουρκία για την προμήθεια τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, η αγορά νοτιοκορεατικών συστημάτων δεν επηρεάζει καθόλου την πολωνική παραγγελία παρόμοιων αμερικανικών συστημάτων HIMARS που αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολωνία από το 2023.

Σύμφωνα με την ειδικευμένη ειδησεογραφική πύλη Defense News, τα νοτιοκορεατικά συμβόλαια καθιστούν την Πολωνία τον πιο σημαντικό αγοραστή νοτιοκορεατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v