Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Πώς με τα Leopard η Γερμανία (δεν) εισέρχεται στον πόλεμο

Η Γερμανία με μια ιστορική απόφαση στέλνει Leopard 2 στο Κίεβο. Γιατί «ειδικοί» στο διεθνές δίκαιο υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται εμπόλεμο μέρος με την αποστολή βαρέων αρμάτων. Τι προβλέπει η Χάρτα του ΟΗΕ, περί «νομιμότητας»...

Ουκρανία: Πώς με τα Leopard η Γερμανία (δεν) εισέρχεται στον πόλεμο

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 προς στήριξη του ουκρανικού στρατού ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου διά του εκπροσώπου του Ντμίντρι Πεσκόφ την Πέμπτη μέσω του πρακτορείου Interfax:

«Όλα όσα κάνει η δυτική συμμαχία και οι πρωτεύουσες σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκλαμβάνονται από τη Μόσχα ως άμεση εμπλοκή στον πόλεμο».

Τι προβλέπει η Χάρτα του ΟΗΕ

Όλα όσα επιρρίπτει η Μόσχα στη Δύση, ήταν αυτά που εδώ και καιρό ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήθελε να αποφύγει. «Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος τονίζοντας ότι η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει εμπόλεμο μέρος.

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο συμφωνούν με τον Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ κάθε χώρα-μέλος οφείλει να απέχει από οποιαδήποτε απειλή η χρήση βίας που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας άλλης χώρας-μέλους. Με την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία παραβίασε αυτόν ακριβώς τον κανόνα. Βάσει της Χάρτας σε μια τέτοια περίπτωση κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ατομικά ή συλλογικά.

«Νόμιμη» η αποστολή βαρέων όπλων

Αυτό σημαίνει παράλληλα ότι τρίτες χώρες μπορούν να προμηθεύσουν τη χώρα που δέχεται επίθεση με όπλα ή να ξεκινήσουν εκπαιδευτικές αποστολές. Ως προς το είδος των βαρέων όπλων δεν γίνεται διάκριση. Μάλιστα σύμφωνα με τον διεθνολόγο Μάρκους Κραγέφσκι από το Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης σύννομη θα ήταν ακόμη και η αποστολή ενόπλων δυνάμεων από άλλες χώρες στην Ουκρανία.

«Κάθε επίθεση που εξαπολύει η Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί συνέχεια της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο μόνο αν αποσύρει τα στρατεύματά της εκτός ουκρανικών συνόρων».

Όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται προς το παρόν. Αντίθετα ειδικοί σε θέματα διεθνούς δικαίου, όπως ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ από τους Χριστανιοδημοκράτες, αναμένουν την άνοιξη νέα μεγάλη επίθεση από τους Ρώσους.

Όπως ανέφερε στην DW «η Ρωσία χρησιμοποίησε τον χειμώνα για να προωθήσει την επιστράτευση και την εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών και να ενισχύσει τις προμήθειες πυρομαχικών υλών. Η Ουκρανία δεν έχει καταφέρει ακόμη να καλύψει τις υλικές απώλειες που έχει υποστεί». Ο Κίζεβετερ εκτιμά απαραίτητη, λοιπόν, τη μετάβαση σε δυτικού τύπου μοντέλα αρμάτων.

Ερμηνεύοντας τη δήλωση Μπέρμποκ

Στο μεταξύ την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε περισσότερη συνοχή μεταξύ των δυτικών συμμάχων, δηλώνοντας μάλιστα ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο:

«Δίνουμε μια μάχη εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας εναντίον του άλλου». Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν τη δήλωση αυτή ως κεντρικό σημείο για την πολεμική προπαγάνδα τους- ως απόδειξη ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας και πολεμούν εναντίον της Ρωσίας.

Και το Foreign Office των ΗΠΑ ερμήνευσε πάντως τη δήλωση Μπέρμποκ κατόπιν ερωτήσεων από διάφορα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνοντας ότι: «Η Ρωσία διεξάγει έναν βίαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πόλεμο ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη, η οποία εδράζεται στην ειρήνη και το διεθνές δίκαιο».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v