Το ιταλικό υπουργείο Άμυνας, σε επίσημο ανακοινωθέν του, διέψευσε δημοσιεύματα του γαλλικού και ιταλικού Τύπου με αναφορά στην από κοινού αγορά πυραύλων Aster- 30 με τη Γαλλία.
«Τα σχετικά δημοσιεύματα στερούνται βάσης. Kατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Ιταλού υπουργού Άμυνας με τον Γάλλο ομόλογό του δεν υπεγράφη, δεν συζητήθηκε και δεν έγινε ούτε καν αναφορά σε συμβόλαια για προμήθειες οπλισμού», αναφέρεται στη ανακοίνωση.
Η αναφορά της γαλλικής εφημερίδας L’ Opinion, η οποία αναδημοσιεύθηκε και στον ιταλικό Τύπο, αφορούσε είδηση για αγορά από μέρους της Γαλλίας και της Ιταλίας 700 πυραύλων Aster-30, οι οποίοι φέρονταν να προορίζονταν για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Samp-T και την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Η ιταλική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα αξιολογήσει την έκτη, κατά σειρά, αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα άρχιζε αν τα ρωσικά άρματα μάχης έφταναν στο Κίεβο, δηλαδή στα σύνορα της Ευρώπης. Το να το αποτρέψουμε είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε χαρακτηρίσει τον Κροζέτο «σπάνιο βλάκα». Ο Ιταλός υπουργός του απάντησε ότι «συνεχίζει να πιστεύει, με πείσμα, ότι είναι σωστό να βοηθηθεί μια χώρα – όπως είναι η Ουκρανία- η οποία δέχθηκε επίθεση εντελώς αναίτια ώστε να μπορέσει να υπερασπίσει τις πόλεις της, τον λαό της και της ίδια της την ύπαρξη».
Τι γράφει ο Τύπος
Η Ιταλία και η Γαλλία έκαναν γνωστό ότι παρήγγειλαν 700 πυραύλους Aster- 30, για το σύστημα αεράμυνας Samp-Τ, με το οποίο πρόκειται και να προμηθεύσουν την Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη, κατά την συνάντηση του Ιταλού υπουργού άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, με τον Γάλλο ομόλογό του Σεπαστιάν Λεκορνού, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Ρώμη, γράφει ο ιταλικός και ο γαλλικός Τύπος.
Ανέφερε ότι η παραγγελία αυτή θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση των αποθεμάτων, από την στιγμή που οι δυο χώρες ετοιμάζονται να παραδώσουν ένα σύστημα αεράμυνας Samp-Τ, στην κυβέρνηση του Κιέβου.
Η γαλλική εφημερίδα L' Opinion γράφει ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι «διαθέτουν υπερπροηγμένη τεχνολογία, από τις καλύτερες σε ολόκληρο τον κόσμο».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ