Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Έχουμε ηθική υποχρέωση να στείλουμε άρματα μάχης στην Ουκρανία

«Αν ο Πούτιν πίστευε για μία στιγμή ότι ο κόσμος θα εγκατέλειπε την Ουκρανία (…), τότε έκανε για ακόμη μία φορά ένα κολοσσιαίο λάθος κρίσης», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας,Τζέιμς Κλέβερλι. Επικροτούν την βρετανική αποστολή στρατιωτικής βοήθειας οι ΗΠΑ.

Βρετανία: Έχουμε ηθική υποχρέωση να στείλουμε άρματα μάχης στην Ουκρανία

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δικαιολόγησε χθες, Τρίτη, την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία με στόχο να βοηθηθεί η χώρα «να απωθήσει» τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφέρουν νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

«Το μήνυμα που στέλνουμε (στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν) (…) είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι στην υπεράσπιση των Ουκρανών μέχρι τη νίκη τους», δήλωσε ο Κλέβερλι από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, κάνοντας λόγο για «ηθική υποχρέωση» του Λονδίνου.

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο Πούτιν είναι ότι θα έχουμε τη στρατηγική ανθεκτικότητα να μείνουμε στο πλευρό τους (σ.σ. των Ουκρανών) μέχρι να εκπληρωθεί ο στόχος και το καλύτερο που μπορεί να κάνει για να σώσει τις ζωές των στρατιωτών του είναι να το αναγνωρίσει», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies.

«Θα κοστίσει πολύ περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές και χρήματα, αν αφήσουμε αυτό τον πόλεμο να διαρκέσει πολύ», σημείωσε.

Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε χθες, Τρίτη, στις συνομιλίες που είχε ο Κλέβερλι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος «επικρότησε» την αποστολή βρετανικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει αν οι ΗΠΑ θα πράξουν το ίδιο.

Η Ουάσιγκτον, η οποία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής βοήθειας στην Ουκρανία – σχεδόν 25 δισεκ. δολάρια—φαίνεται να διστάζει να προσφέρει βαρέα άρματα μάχης στο Κίεβο, επικαλούμενη το ζήτημα της απουσίας εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και προβλήματα συντήρησης.

Ωστόσο ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι «ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν τις επόμενες ημέρες», στη διάρκεια συνόδου χωρών που υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ «να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει όλα όσα έχει ανάγκη στο πεδίο της μάχης», εξηγώντας ότι «αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος» για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο Κλέβερλι ξεκίνησε χθες, Τρίτη, περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ότι το Λονδίνο θα προσφέρει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία.

Οι Δυτικοί έχουν ήδη στείλει ελαφρά άρματα μάχης στο Κίεβο, αλλά η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που αποφασίζει να στείλει τέτοιου είδους άρματα στην Ουκρανία.

Ο Κλέβερλι υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση «διότι αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται ισχυρές ικανότητες άμυνας στα ανατολικά και τα νότια», περιοχές τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες.

«Αν ο Πούτιν πίστευε για μία στιγμή ότι ο κόσμος θα εγκατέλειπε την Ουκρανία (…), τότε έκανε για ακόμη μία φορά ένα κολοσσιαίο λάθος κρίσης», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v