«Μόλις» $8 δισ. Ρώσων έχει παγώσει η Ελβετία

Υπό κυρώσεις βρίσκεται «μόνο ένα κλάσμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», που συνολικά ξεπερνούν τα 150 δισ. ελβετικά φράγκα. Τα νέα στοιχεία για τις καταθέσεις στις τράπεζες.

«Μόλις» $8 δισ. Ρώσων έχει παγώσει η Ελβετία

Πάνω από 100 Ρώσοι, άτομα και επιχειρήσεις, διατηρούν καταθέσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ελβετία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, που έδωσε στη δημοσιότητα πιο πολλές λεπτομέρειες από ποτέ για τον ρωσικό πλούτο που είναι κρυμμένος στις ελβετικές τράπεζες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελβετία απαγόρευσε στις τράπεζες να λαμβάνουν πάνω από 100.000 ελβετικά φράγκα (106.000 δολ.) από Ρώσους, ενώ ζήτησε να αναφερθούν στην Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) μέχρι τις αρχές Ιουνίου όλες οι υφιστάμενες καταθέσεις. Συνολικά 123 Ρώσοι πολίτες ή οντότητες ανέφεραν 7.548 «επιχειρηματικές σχέσεις», που αντιστοιχούν σε περιουσιακά στοιχεία 46,1 δισ. φράγκων.

Αυτό το άθροισμα αφορά μόνο καταθέσεις άνω των 100.000 φράγκων, ενώ συνολικά οι τράπεζες της χώρας κατέχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας που ξεπερνά τα 150 δισ. φράγκα, σύμφωνα με την Ελβετική Ένωση Τραπεζών.

Τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία ανήλθαν σε 7,5 δισ. φράγκα (7,6 δισ. ευρώ, 8 δισ. δολάρια) τον Νοέμβριο, ανέφερε η SECO, καθώς η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες να εμποδίσει τους Ρώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις να διαχειρίζονται τις βίλες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι αρχές μπλόκαραν επιπλέον 15 ακίνητα σε έξι καντόνια, σύμφωνα με τη SECO.

«Το ποσό που έχει δεχτεί κυρώσεις είναι μόνο ένα κλάσμα όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία», δήλωσε ο Erwin Bollinger, επικεφαλής οικονομικών σχέσεων της SECO.

Η απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επικριθεί έντονα από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, καθώς εγκαταλείφθηκε η παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας.

Άλλοι, όμως, έχουν επικρίνει την Ελβετία διότι είναι πολύ ήπια απέναντι σε ορισμένους Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις. Οι ελβετικές αρχές τον Μάιο ξεπάγωσαν λογαριασμούς που ανήκαν στον δισεκατομμυριούχο των λιπασμάτων Αντρέι Μελνίτσενκο, αφού αυτός μεταβίβασε τον έλεγχο της επιχείρησης στη σύζυγό του. Ο Μελνιτσένκο έχει δηλώσει ότι δεν έχει πολιτικές σχέσεις με το Κρεμλίνο και έχει καταθέσει προσφυγή κατά των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που του επιβλήθηκαν τον Μάρτιο.

Συγκριτικά, η ΕΕ έχει μπλοκάρει περίπου 300 δισ. ευρώ σε αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ενώ έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία 19 δισ. ευρώ που κατέχουν Ρώσοι επιχειρηματίες υπό καθεστώς κυρώσεων - χωρίς οι εκτιμήσεις να εξαντλούν το σύνολο των στοιχείων, γράφει το Bloomberg.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει επικριθεί ότι προσπαθεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ - η άλλη όψη του νομίσματος της ουδετερότητας. Για παράδειγμα, αρνήθηκε στη Γερμανία το δικαίωμα να επανεξαγάγει πυρομαχικά ελβετικής κατασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v