Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας και των προαστίων της προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και της κεντρικής θέρμανσης που προκλήθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, την περασμένη Τετάρτη και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εξοικονομήσουν ενέργεια επιβάλλοντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.
«Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε η Ukrenergo σε ανάρτησή της στο Telegram.
Η Μόσχα στοχοθέτησε υποδομές ζωτικής σημασίας τις περασμένες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα μπλακ άουτ. Από τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης προκλήθηκαν οι χειρότερες ζημιές μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό ή θέρμανση, την ώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.
Ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτήν την εβδομάδα η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη».
Το βράδυ του Σαββάτου ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας – συμπεριλαμβάνονται το Κίεβο και τα περίχωρά του. Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, το αριθμός των διακοπών στην ηλεκτροδότηση μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς του πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η χιονόπτωση στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τέσσερις ώρες ρεύμα την ημέρα
Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, ο επικεφαλής της εταιρείας YASNO που εφοδιάζει με ηλεκτρική ενέργεια το Κίεβο, είπε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, όμως παραμένει «αρκετά δύσκολη». Εξήγησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως. «Αν δεν είχατε ρεύμα επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες χθες, απευθυνθείτε στο Ηλεκτρικό Δίκτυο του Κιέβου DTEK, οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.
Η YASNO είναι το παράρτημα λιανικής πώλησης της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας.
Η Ukrenergo προειδοποίησε ότι τα μπλακάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.
«Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα, κάθε Ουκρανός στο σπίτι του οποίου αποκαταστάθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί και για τους άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια με φειδώ», ανέφερε η εταιρεία.
Ο επικεφαλής της Energoatom βλέπει "ενδείξεις" ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται ενδεχομένως να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβαν τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή.
Μια τέτοια αποχώρηση θα συνιστούσε σημαντική μεταβολή του πεδίου της μάχης στην υπό μερική κατοχή περιοχή της Ζαπορίζια, όπου η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετατοπιστεί σχεδόν καθόλου εδώ και μήνες. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί κοντά στον σταθμό πυροδοτούν φόβους για πυρηνική καταστροφή.
«Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουμε πληροφορίες ότι εμφανίστηκαν ενδείξεις πως (οι Ρώσοι) ετοιμάζονται ενδεχομένως να φύγουν» από τον σταθμό, είπε ο Πέτρο Κότιν, ο επικεφαλής της Energoatom, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
«Πρώτον, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αναφορών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι θα άξιζε ίσως να εκκενώσουν (τον σταθμό) και ίσως να παραδώσουν τον έλεγχό του στον» Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), είπε, αναφερόμενος στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. «Έχει κανείς την εντύπωση ότι τα μαζεύουν και κλέβουν ό,τι μπορούν», πρόσθεσε.
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος δεν παράγει πλέον ενέργεια.
Όταν ρωτήθηκε αν είναι πρώιμο να συζητά κανείς για την αποχώρηση των Ρώσων από το εργοστάσιο, ο Κότιν είπε: «Είναι πολύ πρώιμο. Δεν το βλέπουμε να γίνεται τώρα, αλλά προετοιμάζονται» να φύγουν. «Όλο το (ουκρανικό) προσωπικό απαγορεύεται να περάσει από τους σταθμούς ελέγχου και να μεταβεί σε εδάφη» που ελέγχονται από την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ συναντήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με μια αντιπροσωπεία Ρώσων προκειμένου να συζητήσουν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή. Στη Ζαπορίζια παραγόταν προπολεμικά περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία.
Μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα ληφθεί «αρκετά γρήγορα» μια απόφαση για τη ζώνη προστασίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ