Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοφανείς δηλώσεις Σοϊλού: Αν δεν πιάναμε τη γυναίκα θα έφευγε στην Ελλάδα

«Πιάσαμε και αυτόν που είχε εντολή να σκοτώσει τον βομβιστή», δήλωσε ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών. «Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ». PKK: Δεν έχουμε σχέση με την επίθεση.

Πρωτοφανείς δηλώσεις Σοϊλού: Αν δεν πιάναμε τη γυναίκα θα έφευγε στην Ελλάδα

Αν δεν πιάναμε τη γυναίκα, θα έφευγε στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας για την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αν δεν είχαμε πιάσει τον βομβιστή, θα είχε μεταφερθεί λαθραία στην Ελλάδα».

Επίσης ο Σοϊλού είπε: «Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Πρεσβείας των ΗΠΑ, τα απορρίπτουμε. Τέτοιο τρομοκρατικό επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουμε δει εδώ και 6 χρόνια. Μόνο φέτος αποτρέψαμε 200 τρομοκρατικά επεισόδια. Αλλά το πρόσωπο της τρομοκρατίας είναι σκληρό. Μπλοκάρεις 200 από αυτά και γίνεται μια έκρηξη και πλήττει όλους.

Οι οδηγίες της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν για τη δολοφονία του τρομοκράτη. Αν δεν είχαμε κάνει τη σύλληψη, ο βομβιστής θα είχε μεταφερθεί λαθραία στην Ελλάδα. Στην τεχνική υποκλοπή μετά το συμβάν, η οδηγία της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν για τη δολοφονία του τρομοκράτη. Πιάσαμε και αυτόν που είχε εντολή να σκοτώσει τον βομβιστή. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε αυτές τις προδοσίες. Ξέρουμε πολύ καλά τι μήνυμα μας δόθηκε. Θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε αυτό το μήνυμα που λαμβάνουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση χθες Κυριακή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης -η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80-, ενώ ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν πάνω από είκοσι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένης γυναίκας που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο που ήταν γεμάτος Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι, πρόσθεσε.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας -η Άγκυρα τούς χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»- πως βρίσκονταν πίσω από τη χθεσινή επίθεση. «Εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι», είπε ο κ. Σοϊλού. Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Η χθεσινή επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης, πέρα από το ότι σκότωσε έξι ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 81, περίπου οι μισοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Έγινε γύρω στις 16:20 (τοπική ώρα· 15:20 ώρα Ελλάδας).

Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 έως 45 λεπτά και ένα ή δύο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε. «Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό είτε κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν». Υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Ο κ. Ερντογάν είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με εκστρατεία τρομοκρατικών ενεργειών την περίοδο 2015-2016.

PKK και NATO

Η έκρηξη, που ήταν πολύ ισχυρή, ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση και προκάλεσε πανικό στους διερχόμενους. «Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Ο κρότος ήταν τεράστιος. Υψωνόταν μαύρος καπνός. Ο ήχος ήταν πολύ δυνατός, σχεδόν εκκωφαντικός», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, ο Κεμάλ Ντενιζτζί, 57 ετών, που είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους κάτω.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας.

Τον Δεκέμβριο του 2016, για τη διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης -47 νεκροί, ανάμεσά τους 29 αστυνομικοί, 160 τραυματίες- την ευθύνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στο PKK.

Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα βρίσκεται στην καρδιά του μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας την πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής παράταξης από τις σουηδικές αρχές στο μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, την έτερη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και υποσχέθηκε στον κ. Ερντογάν πως η Στοκχόλμη θα κινητοποιηθεί προκειμένου να καθησυχαστούν οι τουρκικές «ανησυχίες». Το σουηδικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, προκειμένου να γίνει δρακόντεια η αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Το PKK και οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν -το αρνήθηκαν- από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Αρνείται κάθε ανάμιξη το ΡΚΚ

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διέψευσε σήμερα οποιαδήποτε ανάμιξή του στη βομβιστική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη στοιχίζοντας τη ζωή σε έξι ανθρώπους, για την οποία οι τουρκικές αρχές του επέρριψαν την ευθύνη.

«Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση μ' αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν», υποστήριξε το PKK σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat που πρόσκειται στο PKK. «Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (...) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Κέντρο Υπεράσπισης του Λαού, έναν οργανισμό του PKK.

Το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κατηγόρησε εξάλλου την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική αστυνομία είχε υποστηρίξει πως μια νεαρή γυναίκα συριακής υπηκοότητας, η οποία συνελήφθη στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ομολόγησε πως πραγματοποίησε την επίθεση και πως έδρασε «κατόπιν διαταγής του PKK».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα είχε λάβει σχετικές οδηγίες στο Κομπάνι, στη βορειανατολική Συρία. Η πόλη Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μείζων συνιστώσα των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), σύμμαχος του PKK.

με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v