Ελλάδα και τρεις χώρες απειλούν με «βέτο» στο ενεργειακό πακέτο

Απαιτούν από την Κομισιόν να παρουσιάσει ενδελεχή πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο πριν από τις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Η Ευρ. Επιτροπή υπόσχεται ότι θα το πράξει…

Ελλάδα και τρεις χώρες απειλούν με «βέτο» στο ενεργειακό πακέτο

Το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία απείλησαν ότι θα μπλοκάρουν τη νέα σειρά μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης, πνέοντας μένεα καθώς το ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται στις λεπτομερείς προτάσεις της, δήλωσαν διπλωμάτες σύμφωνα με το Reuters.

Οι επίμονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ ενισχύουν την προοπτική να μη δοθεί οριστική έγκριση στο ανώτατο όριο από τους υπουργούς Ενέργειας των 27,  αντίθετα με τις προσδοκίες για τη σύνοδο της 24ης Νοεμβρίου.

Σε συνάντηση αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τέσσερις χώρες δήλωσαν ότι επιθυμούν μια ενδελεχή πρόταση για το ανώτατο όριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Διαφορετικά, δεν θα συμφωνήσουν στη δέσμη μέτρων προς έγκριση, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης την έναρξη κοινών αγορών φυσικού αερίου από την ΕΕ και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απαντώντας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί ώστε να υποβάλει έγκαιρα ένα προσχέδιο για επιβολή ανώτατου ορίου αερίου ενόψει της συνόδου.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να είναι έτοιμο για έγκριση στις 24 Νοεμβρίου είναι ελάχιστες, σύμφωνα με πηγές που έλαβαν γνώση των κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεων της Παρασκευής.

Οι τέσσερις χώρες δεν μπορούν από μόνες τους να μπλοκάρουν μια συμφωνία. Θα το καταφέρουν όμως, αν οικοδομήσουν έναν ευρύτερο συνασπισμό μεταξύ των περισσότερων κρατών της ΕΕ που ζητούν εδώ και μήνες ανώτατο όριο στις τιμές φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος στην αγορά. Το μέτωπο της ομάδας των 15 χωρών ήταν αρραγές στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής.

Στην πρόταση αντιτίθεται ένα μικρό αλλά ισχυρό στρατόπεδο, με επικεφαλής τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, η οποία υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο ενέχει τον κίνδυνο να αποθαρρυνθούν οι προμηθευτές, αλλά και να αδυνατίσουν τα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η διαφωνία αποδυναμώνει την ικανότητα της ΕΕ να αντιδράσει σε μια οξεία ενεργειακή κρίση, που συνδέεται με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον πληθωρισμό ρεκόρ, ενόψει μάλιστα μιας νέας ύφεσης και ενώ δεν έχει έρθει ακόμη η πλήρης ανάκαμψη από την πανδημία.

Tι υπόσχεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Όπως αναφέρει κοινή επιστολή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της προεδρεύουσας Τσεχίας Πετρ Φιάλα προς τα 27 κράτη-μέλη, «η Επιτροπή θα υποβάλει εγκαίρως λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών), που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη, ώστε να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου».

Στην επιστολή επίσης επισημαίνεται ότι «το επόμενο έτος οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές», ενώ «η Eπιτροπή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η βασική μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24 για πλήρωση της αποθήκευσης. Αυτό απαιτεί πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο, στο πλαίσιο της κοινής μας ενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και επιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v