Εγγυήσεις δανείων σε οίκους trading εμπορευμάτων προσφέρει η Γερμανία, προκειμένου να αγοράσουν ενέργεια και βασικά μέταλλα καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί έναν παγκόσμιο αγώνα για τη διασφάλιση πόρων.
Ο όμιλος Trafigura, ο μεγαλύτερος trader χαλκού στον κόσμο, με έδρα στη Σιγκαπούρη, έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθεύει Γερμανούς πελάτες με μη ρωσικά μέταλλα για τα επόμενα πέντε χρόνια, με μαξιλαράκι τραπεζικής πίστωσης 800 εκατ. δολαρίων που τελικά εγγυάται η γερμανική κυβέρνηση. Ο οίκος συζητά τώρα μια παρόμοια συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ενώ τραπεζίτες πλασάρουν αντίστοιχες συμφωνίες υπό κρατική εγγύηση και σε άλλους traders.
Ο πόλεμος ανάγκασε τη Γερμανία να αλλάξει ολόκληρη την ενεργειακή της πολιτική, μετά από χρόνια στενής εξάρτησης από τη Ρωσία για προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων. Υπό το βάρος αυτής της επείγουσας ανάγκης, το Βερολίνο είναι πρόθυμο να ρίξει χρήματα των φορολογουμένων σε εξαιρετικά κερδοφόρες ιδιωτικές εταιρείες.
Οι συμφωνίες «δείχνουν τη σημασία των στρατηγικών προμηθειών», δήλωσε ο Jean-Francois Lambert, σύμβουλος trading και δομημένης χρηματοδότησης. «Σ' αυτούς τους καιρούς, όταν χρειάζεσαι ευελιξία, πηγαίνεις κατευθείαν στους εμπορικούς οίκους και πουθενά αλλού. Θα πρέπει και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρχίσουν να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο».
Η Γερμανία μειώνει ολοταχώς την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια
Παράλληλα, η Γερμανία καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες σε υψηλό επίπεδο για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη πολλά σημάδια για εξασφάλιση περισσότερου LNG. Οι trafers εμπορευμάτων μπορεί, λοιπόν, να παρέχουν πιο γρήγορες και ευέλικτες λύσεις.
Οι γερμανικές εγγυήσεις επιτρέπουν στους τραπεζίτες να ξεπεράσουν εσωτερικά εμπόδια για να προσφέρουν περισσότερη πίστωση στους πελάτες τους, σε μια εποχή που η αστάθεια και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων κάνουν πολλούς απρόθυμους να εκτεθούν περαιτέρω στον κλάδο.
Το μέτρο, βέβαια, δέχεται και κριτική. Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Ρούενχοφ είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τη γερμανική βιομηχανία να εξασφαλίσει πρώτες ύλες στο εξωτερικό. «Οι συμφωνίες με ξένους traders δεν συμβάλλουν βιώσιμα στην ενίσχυση και διασφάλιση του εφοδιασμού μας», είπε.