Γιατί η επαφή Σι-Πούτιν μοιάζει με μια «άβολη σχέση»

Ο Κινέζος ηγέτης επιδιώκει να προβάλει το όραμα μιας εναλλακτικής παγκόσμιας τάξης, που μπορεί να προκαλέσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Η συνάντηση με τον Πούτιν και τα αγκάθια που υπονομεύουν τη σχέση τους.

Γιατί η επαφή Σι-Πούτιν μοιάζει με μια «άβολη σχέση»

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει την αμήχανη πραγματικότητα ενός ταξιδιού σε μια «χωρίς όρια» σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία υφίσταται σημαντικές απώλειες στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Σι βγαίνει δια ζώσης στην παγκόσμια σκηνή για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 1.000 ημέρες. Επιδιώκει να προβάλει το όραμα μιας εναλλακτικής παγκόσμιας τάξης, που μπορεί να προκαλέσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντησή του με τον Πούτιν και τι ακριβώς θα ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος από την Κίνα.

Ο Κινέζος ηγέτης ξεκίνησε την περιοδεία στην Κεντρική Ασία με μια επίσκεψη στο Καζακστάν, όπου παρουσίασε το υπογεγραμμένο σχέδιο εμπορίου και υποδομής Belt-and-Road πριν από εννέα χρόνια.

Στη συνέχεια, πηγαίνει σε ένα φόρουμ ασφαλείας που ιδρύθηκε από την Κίνα στο Ουζμπεκιστάν, όπου ο Σι και ο Πούτιν θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Και οι δύο σταθμοί έχουν σχεδιαστεί με στόχο να ενισχύσουν το όραμα του Σι για έναν κόσμο όπου η Κίνα θα μπορεί να επεκτείνει τα συμφέροντά της χωρίς να φοβάται την απειλή οικονομικής ή στρατιωτικής πίεσης από τις ΗΠΑ.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, το πλάνο προβλέπει μια επιστροφή στη διεθνή διπλωματική τουρνέ σε φιλικά κράτη, χωρίς παρουσία ενοχλητικών ΜΜΕ και άβολες ερωτήσεις, μόλις ένα μήνα πριν το κρίσιμο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που αναμένεται να εδραιώσει την εξουσία του.

Πληροφορίες του Reuters κάνουν λόγο για κινήσεις επιβολής πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Κίνας από τις ΗΠΑ για να την αποτρέψουν από μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ταϊβάν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δέχεται διπλωματικές πιέσεις από την Ταϊπέι να κάνει το ίδιο.

Όμως, ακόμα, μετά από μήνες προσεκτικών κινήσεων εξισορρόπησης από το Πεκίνο -προσφέροντας υποστήριξη στη Ρωσία και ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών, χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη-, οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Σι και Πούτιν κινδυνεύουν τώρα να μετατραπούν σε αγκάθι για το Πεκίνο, σχολιάζει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v