Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία έχει χάσει τελευταία την αμεροληψία της ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει την ισορροπημένη στάση της στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» τόνισε ο Τσαβούσογλου.
«Τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν θα έπρεπε να γίνονται εργαλείο σε απόπειρες πρόκλησης και προπαγάνδας ιδίως από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.
Το Βερολίνο πρέπει να ακούει και τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις, πρόσθεσε.
Η Μπέρμποκ απάντησε στον Τσαβούσογλου λέγοντας ότι τα προβλήματα στη Μεσόγειο δεν μπορούν να επιλυθούν με την όξυνση των εντάσεων.
Στη συνέχεια η Μπέρμποκ αναφέρθηκε στο ζήτημα του Οσμάν Καβαλά και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, και η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία και αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα.
Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα την «άμεση απελευθέρωση» του Οσμάν Καβαλά, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Γιατί η Γερμανία ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης», απάντησε ο Τσαβούσογλου σε έντονο ύφος προτού απαριθμήσει τις χώρες οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία».
«Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε», συνέχισε ο Τσαβούσογλου κατηγορώντας εκ νέου τον επιχειρηματία και εκδότη ότι «χρηματοδότησε τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.
Η Μπέρμποκ προειδοποίησε επίσης για μια «προληπτική επίθεση» στη βόρεια Συρία.
«Μια νέα σύγκρουση θα προκαλούσε μόνο νέα δεινά στον πληθυσμό και η αστάθεια θα ωφελούσε το Νταές», επέμεινε η Γερμανίδα υπουργός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της αλλά θα πρέπει να επιτίθεται μόνο στους εγκληματίες», επέμεινε η Μπέρμποκ αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Μπέρμποκ σε Δένδια: Ελληνικό έδαφος τα νησιά, κανείς δεν το αμφισβητεί
Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.
«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων.
Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους ΕΕ, της Κύπρου.
Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.
«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Η Αγκυρα απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα
Νωρίτερα, συνάντηση με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάχτηκαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για τη στήριξη του Κιέβου.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ε.Ε.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι σημαντικό να λύνονται με διάλογο οι διενέξεις μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ.
«Η αντιπαράθεση εντός της συμμαχίας -είναι αυτό ακριβώς που θέλει ο Ρώσος πρόεδρος», είπε, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβει το ίδιο μήνυμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Τουρκία αργότερα την Παρασκευή.
Για το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
ΠΗΓΗ: Reuters, ΑΠΕ