Στα χαρακώματα παραμένουν οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ και οι δύο χώρες τιμούν σήμερα την επέτειο της εισβολής του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση το 1941.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει διάφορους οικισμούς κοντά στο Λισιτσάνσκ και το Σεβεροντονιέτσκ στο ανατολικό Λουγκάνσκ, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως η κατάσταση στο Λουγκάνσκ είναι πολύ δύσκολη καθώς η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειες να διώξει τα ουκρανικά στρατεύματα από κρίσιμες περιοχές.
Ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Ζολότε και τη Χίρσκε διατρέχουν κίνδυνο να περικυκλωθούν από τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς.
«Στην κατεύθυνση Τόσκιβκα - Πιντλίσνε, ο εχθρός κατέλαβε τους οικισμούς Πιντλίσνε και Μίρνα Ντολίνα», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook. Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν επίσης κοντά στη Χίρσκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα ρωσικά εδαφικά κέρδη αποκόπτουν τη βόρεια οδική σύνδεση μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών που αμύνονται στη Ζολότε και τη Χίρσκε και ουκρανικών μονάδων στη Λισιτσάνσκ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κατάσταση στο πεδίο των μαχών στην ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ είναι «πολύ δύσκολη» καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις προσπάθειές του για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από στρατηγικής σημασίας σημεία.
«Αυτό είναι πραγματικά το πιο δύσκολο σημείο. Οι κατακτητές ασκούν ισχυρές πιέσεις», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Τρίτης.
Ο κ. Ζελένσκι αξίωσε για ακόμη μια φορά να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, επιχειρηματολογώντας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αποφασίσουν για την έβδομη δέσμη τιμωρητικών μέτρων το συντομότερο.
«Η Ρωσία πρέπει να νιώσει αύξηση της πίεσης επειδή άρχισε πόλεμο και για την επιθετική αντιευρωπαϊκή της πολιτική», είπε ο κ. Ζελένσκι, υπενθυμίζοντας ακόμη πως είναι επείγον ο στρατός του να παραλάβει κι άλλα όπλα. «Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτητα (των παραδόσεων) των εταίρων μας», επέμεινε.
Στην περιοχή του Χαρκόβου, τουλάχιστον 15 πολίτες σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο τοπικός κυβερνήτης.
Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία αναμένεται να γίνει επισήμως υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέλος την Πέμπτη, σε μια συμβολική απόφαση, που όμως εκτιμάται πως θα τονώσει το ουκρανικό ηθικό μετά τη ρωσική εισβολή, όπως επισήμαναν υπουργοί και διπλωμάτες.
Προσοχή στις προβοκάτσιες
Σημειώνεται πως η 22α Ιουνίου είναι μια σημαντική ημερομηνία για τη Ρωσία, αλλά και την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, καθώς σηματοδοτεί την ημέρα που οι ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις του Χίτλερ εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος διήρκεσε 1.418 ημέρες και οι ιστορικοί εκτιμούν πως περίπου 27 εκατ. Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες σκοτώθηκαν.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που εξαπέλυσε αυτό που ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία για να «ξεριζώσει» τους «ναζί», αναμένεται να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς, με την ουκρανική κυβέρνηση και τους δυτικούς υποστηρικτές της να εφιστούν προσοχή, λέγοντας πως ο Πούτιν χρησιμοποίησε ήδη ψευδές πρόσχημα για να εξαπολύσει τον απρόκλητο πόλεμο στη γειτονική χώρα.
Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε έγγραφα από την αρχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για να δείξει πως η Γερμανία σκόπευε να ισχυριστεί πως ο σοβιετικός στρατός βομβάρδιζε εκκλησίες και νεκροταφεία, για να δικαιολογήσει την εισβολή της. «Όπως σήμερα, το 1941 οι ναζί προετοίμαζαν προβοκάτσιες εκ των προτέρων για να δυσφημίσουν το κράτος μας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.