Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμουφλαρισμένους Ρώσους ολιγάρχες αναζητούν εταιρείες του Σίτι

Ονοματεπώνυμα της ρωσικής ελίτ που κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να αποφύγουν τις κυρώσεις αποκαλύπτουν λονδρέζικες ειδικές εταιρείες-«κυνηγοί». Το know how το απέκτησαν από τον... Σαντάμ Χουσεΐν.

Καμουφλαρισμένους Ρώσους ολιγάρχες αναζητούν εταιρείες του Σίτι

Eκατοντάδες επιφανείς Ρώσους με περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να προστεθούν στις διεθνείς λίστες όσων πλήττονται από τις κυρώσεις εντόπισε ομάδα εξειδικευμένων εταιρειών του Σίτι του Λονδίνου, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο ουκρανικός αγώνας ενάντια στο καθεστώς Πούτιν, γράφει το Bloomberg.

Η κίνηση είναι μέρος των διεθνών προσπαθειών να χτυπηθεί οικονομικά η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Από τον Φεβρουάριο οι κυβερνήσεις της Δύσης προσπαθούν να επιβάλουν απαγορεύσεις και περιορισμούς σε ολιγάρχες και άτομα των ελίτ που θεωρούνται ότι βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο.

Το Κίεβο ζήτησε από την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Λονδίνο να βοηθήσει στην αναζήτηση παράνομων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, ξεκίνησε η επαφή με σειρά εταιρειών οι οποίες έχουν ήδη μεταβιβάσει εκατοντάδες ονόματα υψηλόβαθμων κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών σε Ουκρανούς αξιωματούχους στη Βρετανία, ώστε το Κίεβο να μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις ώστε να προσθέσουν αυτούς τους ανθρώπους στους καταλόγους των κυρώσεων, αναφέρουν πηγές.

Πρόκειται για ανώτερους αλλά χαμηλού προφίλ αξιωματούχους, που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων σε Λονδίνο, Γαλλία και αλλού. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία και οικοτροφεία του εξωτερικού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες Ρώσους ιδιώτες και οντότητες από τον Φεβρουάριο: σε αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες σαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, στα ενήλικα παιδιά του Ρώσου προέδρου και υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και σε ολόκληρους βιομηχανικούς τομείς.

Οι λίστες με τα σχετικά ονόματα επεκτείνονται τακτικά. Πολλοί ωστόσο επισημαίνουν ότι, παρά το κυνήγι, παρατηρείται διεθνής φυγή κεφαλαίων καθώς τα στοχευμένα άτομα προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Μαθήματα απ' το Κουβέιτ

Το Λονδίνο αποτελεί κέντρο για εταιρείες που αναζητούν περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο ερευνών για διεθνείς επιχειρηματικές υποθέσεις που εκδικάζονται από τα αγγλικά δικαστήρια.

Εν προκειμένω, σε ορισμένες περιπτώσεις έλαβαν στοιχεία από διαρροές όπως τα Panama Papers και τα διασταύρωσαν με άλλες πηγές για να εντοπίσουν στελέχη με περιουσιακά στοιχεία που δεν φαίνεται να έχουν συσσωρευτεί νόμιμα.

Λίγο μετά την εισβολή, ορισμένοι πλούσιοι Ρώσοι μετέθεσαν την ιδιοκτησία των εταιρειών τους σε συνεργάτες ή σε πολύπλοκες εταιρικές δομές, γεγονός που εμπόδισε τις αρχές να δεσμεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. «Υπάρχει μια σειρά από πολύ μεγάλες ρωσικές εταιρείες με ολιγάρχες στο παρασκήνιο που εξακολουθούν να λειτουργούν», είπε η Μισέλ Λίντερμαν, συνεργάτρια της δικηγορικής εταιρείας Crowell & Moring. Η αφαίρεση αυτών των ασπίδων θα έκλεινε ένα τεράστιο παράθυρο και θα χτυπούσε τα ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα, πρόσθεσε.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Η κυβέρνηση του Κουβέιτ είχε προσλάβει την εταιρεία Kroll για να εντοπίσει τον κρυμμένο πλούτο του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σε έκθεση της εταιρείας το 1991 υποστηριζόταν ότι ο Ιρακινός δικτάτορας είχε αφαιρέσει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια από τη βιομηχανία πετρελαίου και είχε δημιουργήσει μυστικά μερίδια σε διεθνείς επιχειρήσεις. Η έκθεση τότε άσκησε πίεση στις αρχές σε όλο τον κόσμο ώστε να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία που θεωρήθηκε ότι κατέχονταν παράνομα από το Ιράκ.

Οι σύγχρονοι «κυνηγοί περιουσιακών στοιχείων» ελπίζουν σε παρόμοια λαβράκια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v