Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ουκρανική πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία.
Η ανακοίνωση αυτή, έγινε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των Ρώσων αποσχιστών από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Πρόκειται για ένα κέντρο σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που βρίσκεται στα δυτικά του Σιεβιεροντονέτσκ.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες, ότι η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Λιμάν, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν μία προώθηση των Ρώσων στρατιωτών προς το Σλοβιάνσκ, μία πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας προς τα νοτιοδυτικά.
Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις πολεμούν για τον έλεγχο της Λιμάν, εδώ και αρκετές ημέρες.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, τονίζοντας ότι τα αναφερόμενα οπλικά συστήματα θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται για την απώθηση της εισβολής των Ρώσων.
“Η παράκτια άμυνα της χώρας μας δεν θα ενισχυθεί μόνο από τους πυραύλους Harpoon, που θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευμένες ομάδες Ουκρανών,” έγραψε ο Ρεζνίκοφ στη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι παράκτιας άμυνας κατά στόχων επιφανείας Harpoon θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους ουκρανικούς πυραύλους Neptune ενισχύοντας την παράκτια άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Οδησσού στα νότια της χώρας.
Συνεχίζει, πάντως, να ζητά διαρκώς βαρύ οπλισμό, επίμονα, το Κίεβο από τους συμμάχους του αλλά, όπως αποκαλύπτει το Reuters, η Δύση προβληματίζεται για τον κίνδυνο επιθέσεων εντός ρωσικού εδάφους. Η Μόσχα ήδη απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απαράδεκτη κλιμάκωση.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση στο Ντονμπάς.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, ο Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της χώρας. «Πρόκειται για μονάδες που είναι μόνιμα στην επαρχία Λουγκάνσκ, που προσπαθούν να επιτεθούν και να σημειώσουν πρόοδο προς όποια κατεύθυνση μπορούν», δήλωσε ο Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση.
Με μπαράζ βομβαρδισμών και επιδρομών, οι Ρώσοι επεκτείνουν την επέλασή τους στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, με το υπουργείο Άμυνας να παραδέχεται ότι σχεδόν το 95% του Λουγκάνσκ ελέγχεται πλέον από τη Μόσχα.
Δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, καθώς ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στη Χερσώνα και ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σκληρά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.
«Πρόκειται για μία πολιτική γενοκτονίας (στο Ντονμπάς) από τη Ρωσία» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ στο Κίεβο, κλιμακώνονται οι επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία να επιχειρεί να κάμψει την ουκρανική αντίσταση.
Ουκρανοί αξιωματούχοι περιγράφουν την κατάσταση στα ανατολικά ως «πολύ δύσκολη» και παραδέχονται ότι οι ουκρανικές μονάδες μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουν σε ορισμένα σημεία.
Ρωσία: Δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου Zircon
Η Ρωσία προχώρησε επίσης σε μία επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου Zircon τύπου κρουζ που πέταξε καλύπτοντας μία απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από τη Θάλασσα Μπάρεντς πλήττοντας ένα στόχο στη Λευκή Θάλασσα. Σε σχετικό βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας φαίνεται η εκτόξευση του πυραύλου από ένα πλοίο, αλλά και η απότομη τροχιά της πτήσης που ακολούθησε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει περιγράψει τον πύραυλο Zircon ως ένα όπλο που ανήκει στη νέα γενιά των ασυναγώνιστων ρωσικών οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας.
Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να πετούν με ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν κατά εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια την προηγούμενη χρονιά.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε οπλικά συστήματα στη διάρκεια της τρίμηνης εισβολής τους στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ως μία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση.”
Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί θεαματικές δοκιμές οπλικών συστημάτων, προκειμένου να υπενθυμίζει στον κόσμο την προηγμένη δυναμική της πυραυλικής τεχνολογίας της.
Τον προηγούμενο μήνα, προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat που μπορεί να μεταφέρει δέκα ή περισσότερες πολεμικές κεφαλές με δυνατότητα πλήγματος σε έδαφος των ΗΠΑ.
Βομβαρδισμός με ρουκέτες
Την ίδια ώρα, οι φονικές επιθέσεις συνεχίζονται. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο εν μέσω «έντονου βομβαρδισμού» κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο. Κάμερες διεθνών πρακτορείων καταγράφουν δραματικές εικόνες που δείχνουν σορούς ανθρώπων σε σταθμό του μετρό και άλλα σημεία που βομβαρδίστηκαν.
Βομβαρδισμός με ρουκέτες σημειώθηκε στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ. Πύραυλος έπληξε τους στρατώνες της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άτομα και να τραυματιστούν 35, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.
Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενισχύουν το Κίεβο με όπλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επανέλαβε το αίτημα για βαρύ οπλισμό.
«Χρειαζόμαστε βαρύ οπλισμό. Το μόνο πράγμα, στο οποίο υπερέχει η Ρωσία είναι ο αριθμός των βαρέων όπλων που διαθέτουν» τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, Ουάσιγκτον και Κίεβο συζήτησαν τους κινδύνους από ενδεχόμενη παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, καθώς θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία και να εμπλέξουν τη Δύση σε απευθείας σύρραξη με τη Μόσχα.
Για απαράδεκτη κλιμάκωση έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, εναντίον της Ρωσίας.
Ο σύμμαχος του Πούτιν και ηγέτης των Τσετσένων κάλεσε την Πολωνία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα» σημείωσε ο Σ. Λαβρόφ.
«Το θέμα της Ουκρανίας έχει κλείσει. Αναρωτιέμαι όμως για την Πολωνία. Τι προσπαθούν να επιτύχουν; Μετά την Ουκρανία, αν μας δοθεί εντολή, θα σας δείξουμε σε έξι δευτερόλεπτα για τι είμαστε ικανοί» είπε ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ.
Καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Μόσχα, που απαντά δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει, όπως έχει αποφασίσει και επιλέξει η ουκρανική πλευρά».
Σε αυτό το κλίμα, η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί τα τρόφιμα προκαλώντας παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία και το εμπάργκο στο πετρέλαιο.
Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή. «Συζητήσαμε για την προμήθεια καυσίμων, τις κατεστραμμένες περιουσίες. Ετοιμάζουμε πρόγραμμα για την επιστροφή των προσωρινά εκτοπισμένων πολιτών, δημιουργούμε θέσεις εργασίας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Μετά την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, το Ιρπίν επισκέφθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τον ρωσικό στρατό να σταματήσει να καταστρέφει νοσοκομεία της Ουκρανίας, ενώ από τη δημαρχία της Μαριούπολης ήδη κάνουν λόγο για φόβο κάποιας επιδημίας, το ποσοστό θνησιμότητας εκεί είναι υψηλό, ενώ πτώματα παραμένουν στους δρόμους.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ