Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G7: Συμφωνία για βοήθεια 18,4 δολ. στην Ουκρανία

Η Ουκρανία θέλει $5 δισ. τον μήνα για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Ανησυχία για τον στασιμοπληθωρισμό στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

G7: Συμφωνία για βοήθεια 18,4 δολ. στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν την Πέμπτη να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 18,4 δισ. δολ. στην Ουκρανία να πληρώσει τους λογαριασμούς της τους επόμενους μήνες. Δήλωσαν έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό του Κίεβου σε όλη τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία και να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί.

«Εχουμε κινητοποιήσει 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια δημοσιονομικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένων 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόσφατων δεσμεύσεων», ανέφερε το προσχέδιο της ανακοίνωσης σύμφωνα με το Reuters.

«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου και πέραν αυτού και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα όπως χρειάζεται», ανέφερε.

Στο προσχέδιο, η G7 χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη για δάνειο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η International Financial Corporation σχεδιάζουν στήριξη ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά δεν ήταν σαφές εάν αυτά τα κεφάλαια ήταν μέρος των 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή χωριστά.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η Γερμανία θα χορηγήσει στην Ουκρανία 1 δισεκατομμύριο ευρώ και η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τη βοήθειά της  στα 600 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση.

Γενικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της G7 παλεύουν με το ερώτημα πώς να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να αυξήσουν την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι αναφέρουν τον όρο «στασιμοπληθωρισμός» - τον επίφοβο συνδυασμό της δεκαετίας του 1970 επίμονων αυξήσεων τιμών σε συνδυασμό με οικονομική στασιμότητα. 

«Οι κεντρικές τράπεζες της G7 παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο των πιέσεων στις τιμές στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να αξιολογούν κατάλληλα τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με τρόπο που εξαρτάται από τα δεδομένα και με σαφήνεια, σχετικά με τον πληθωρισμό διασφαλίζοντας την ανάκαμψη και τον περιορισμό των αρνητικών επιδράσεων», ανέφερε το προσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v