Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας

Μετά από χρόνια προσπαθειών να αυξήσει επιθετικά την επιρροή της στην περιοχή, τώρα η Αγκυρα εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις με πολλές χώρες. Επιστροφή (;) στην πολιτική «μηδενικών προβλημάτων», όπως έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας

Νέο γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας διαβλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σε δημοσίευμα με τίτλο «Το τέλος του ευρωασιατικού οράματος» και με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί:

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει κλονιστεί στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιεί με επιδεξιότητα τη διαμεσολάβησή του, ώστε να διαδραματίσει στη διεθνή σκηνή ρόλο που θα αξιολογείται θετικά και θα παραδίδει στη λήθη τις προκλήσεις του, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ήδη εδώ και ένα χρόνο η Τουρκία επαναπροσδιορίζει την εξωτερική της πολιτική, καθώς και την πολιτική ασφάλειας.

Μετά από χρόνια προσπαθειών να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή ασκώντας επιθετική πολιτική, τώρα εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις με πολλές χώρες. Έτσι η Άγκυρα επιστρέφει στην πολιτική "μηδενικών προβλημάτων" με τις γειτονικές χώρες, όπως την είχε διατυπώσει ο πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (φωτό)».

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (NZZ) δημοσιεύει ρεπορτάζ από το Ικόνιο, βιομηχανική πόλη της Τουρκίας που θεωρείται προπύργιο του Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

«Η δραματική άνοδος του πληθωρισμού είναι το μόνιμο θέμα στην Τουρκία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο η αύξηση των τιμών έφτασε το 55% σε ετήσια βάση. Ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των τιμών. Αυτό δεν αντισταθμίζεται από την άνοδο του κατώτατου μισθού, τον οποίο λαμβάνουν οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας. Και στο Ικόνιο ο μηνιαίος μισθός για πολλούς βιομηχανικούς εργάτες είναι μόλις 4.250 τουρκικές λίρες (265 ελβετικά φράγκα).

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v