Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινδυνεύει η γερμανική βιομηχανία από πιθανό ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Θα απειληθεί με κατάρρευση αν κοπούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζουν εργατικά σωματεία της Γερμανίας. Απεξάρτηση σε επίπεδο... ρητορικής και 3 δισ. ευρώ μηνιαίως στα ρωσικά ταμεία.

Κινδυνεύει η γερμανική βιομηχανία από πιθανό ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Γερμανικές βιομηχανίες χάλυβα, χημικών και χαρτιού θα έκλειναν μέσα σε λίγες εβδομάδες εάν η χώρα αποφάσιζε να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, δήλωσαν την Τρίτη τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συνδικάτα της χώρας.

«Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας, αλλά πάνω απ' όλα ένα πιθανό εμπάργκο φυσικού αερίου θα έπληττε σκληρά τη βιομηχανία έντασης ενέργειας, την καρδιά του βιομηχανικού δικτύου», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στη χημική βιομηχανία της Γερμανίας IGBCE Μιχάλης Βασιλειάδης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με ηγέτες άλλων μεγάλων βιομηχανικών ενώσεων. «Συνέπεια δεν θα είναι μόνο η μείωση των ωρών εργασίας και η απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και η ταχεία κατάρρευση των αλυσίδων βιομηχανικής παραγωγής συνολικά στην Ευρώπη, με παγκόσμιες συνέπειες», τόνισε.

Η Γερμανία είναι ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία, από την οποία προμηθεύεται περισσότερο από το ήμισυ των ορυκτών καυσίμων που χρειάζεται, γράφει το Blοomberg. Προς το παρόν η Μόσχα δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να διακόψει τον εφοδιασμό, ενώ και η Γερμανία αντιτίθεται σε κυρώσεις ή πολιτικές πιέσεις που θα οδηγούσαν σε πλήρες ενεργειακό εμπάργκο. 

Η Ρωσία κέρδισε περίπου 3 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ενέργειας στη Γερμανία τον Ιανουάριο, τον τελευταίο μήνα προ εισβολής, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικό άνθρακα και πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022 και ότι, για να μειώσει την εξάρτησή της και από το ρωσικό αέριο, σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον δύο τερματικούς σταθμούς LNG στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v