Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυμάτισαν 25 σήμερα στην πόλη Μερέφα, κοντά στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή εισαγγελία.
"Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 - τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας - τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση », ανακοίνωσε η εισαγγελία της περιοχής του Χάρκοβο στον λογαριασμό της στο Facebook".
Ελάχιστη η πρόοδος των Ρώσων στα μέτωπα
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη σε όλα τα μέτωπα με τις ρωσικές δυνάμεις να υφίστανται βαριές απώλειες και να επιτυγχάνουν μηδαμινή πρόοδο από ξηράς, θαλάσσης και αέρος τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.
"Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η μεγάλη πλειονότητα του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει σε ουκρανικά χέρια", όπως αναφέρεται.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών μέσω τηλεδιάσκεψης, με το σχέδιο 15 σημείων στο επίκεντρο. Οπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δυο πλευρές θα συζητήσουν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά θέματα.
Μόσχα: Είμαστε πιο έτοιμοι για συμφωνία από τους Ουκρανούς
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία καταβάλλει κολοσσιαία προσπάθεια στις συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
«Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαία προσπάθεια για συμφωνία και δείχνει μεγαλύτερη ετοιμότητα από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Συμφωνώντας σε ένα τέτοιο έγγραφο, η τήρηση όλων των παραμέτρων και η εφαρμογή τους θα μπορούσε πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για δημοσίευμα των Financial Times ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν είναι σωστό - υπάρχουν στοιχεία που είναι σωστά αλλά συνολικά είναι λάθος».
Το Κρεμλίνο, είπε, θα ανακοινώσει πρόοδο όταν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Απευθυνθείτε για όλες τις άλλες ερωτήσεις σας στους Financial Times», είπε αστειευόμενος ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου ήταν απαράδεκτη και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανένα δικαίωμα να κατηγορούν τη Ρωσία μετά την εμπλοκή τους σε τόσες πολλές συγκρούσεις.
Νέα αμερικανική βοήθεια
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Είναι ένας εγκληματίας πολέμου», δήλωσε εμφατικά ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.
«Μετά το αίτημα» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε νωρίτερα στο αμερικανικό Κογκρέσο -μέσω τηλεδιάσκεψης- «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η στρατιωτική βοήθεια «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει επίσης οπλισμένα drones στο Κίεβο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Ουκρανία: Το καταφύγιο στο θέατρο της Μαριούπολης άντεξε, βγαίνουν επιζώντες
Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook.
«Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε η Στεφανίσινα.
Το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε στις 16 Μαρτίου. Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου , στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχών πυροβολισμών οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.
Απώλειες αμάχων
Παράλληλα, ομάδα δέκα ανθρώπων εκτελέστηκε στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ, καθώς βρισκόταν στην ουρά για ψωμί, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.
Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή, μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.
Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του. Ελεύθερος αφέθηκε επίσης ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν Ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι Ουκρανούς πολίτες.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν αιχμαλωτιστεί κάπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.
Δυτικές χώρες απαιτούν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αλβανία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αξίωσαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα το απόγευμα, για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, ανέφεραν χθες Τετάρτη διπλωματικές πηγές.
«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και βάζει στο στόχαστρο αμάχους», κατήγγειλε η βρετανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη μέσω Twitter. «Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κίνδυνος για όλους μας», πρόσθεσε καλώντας να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ζήτησε χθες Τετάρτη νέα αναβολή χωριστής ψηφοφορίας στο ΣΑ για το σχέδιο ψηφίσματος που έχει καταρτίσει για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία· πλέον αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή, αν δεν εγκαταλειφθεί ελλείψει υποστήριξης από τους συμμάχους της Μόσχας.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις -σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές- για το ενδεχόμενο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφραστεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Γαλλία και το Μεξικό, που καταρτίζουν σχέδιο ψηφίσματος για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αποφάσισαν να μην το καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Μόσχα μπορεί να ασκήσει βέτο, αλλά στη Γενική Συνέλευση, όπου καμία χώρα-μέλος δεν μπορεί να εμποδίσει την έγκριση οποιουδήποτε κειμένου.
Την 25η Φεβρουαρίου, την επομένη της ρωσικής εισβολής, τα 11 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν υπέρ σχεδίου ψηφίσματος που καταδίκαζε την επίθεση, αλλά η Ρωσία άσκησε το βέτο της. Τη 2η Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία -το ψήφισαν 141 χώρες- κείμενο που αξίωνε η Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο.
Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη του πολέμου
Σημειώνεται πως τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα, αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η παναμαϊκή λιμενική αρχή.
Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε, τόνισε η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.
«Γνωρίζουμε ότι (...) τρία πλοία υπέστησαν επίθεση, χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους, αλλά τα πληρώματα είναι όλα ασφαλή, είχαμε μόνο υλικές ζημιές», ανέφερε ο Νοριέλ Αραούς, επικεφαλής της αρχής.
Τα τρία πλοία είναι τα Namura Queen, Lord Nelson και Helt, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν διευκρίνισε πότε χτυπήθηκαν, υπό ποιες συνθήκες, ούτε ποιο βυθίστηκε.
Τουλάχιστον άλλα δέκα πλοία υπό σημαία Παναμά βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον κ. Αραούς, που εξήγησε πως το Πολεμικό Ναυτικό επιβάλλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπει να φεύγουν πολλά σκάφη. Στον νηογνώμονα του Παναμά είναι καταχωρισμένος ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων στον κόσμο -ξεπερνά τις 8.000 σκάφη-, σύμφωνα με την αρχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, AFP, dpa, Reuters