Νέα επίθεση Πούτιν στη Δύση, περικυκλώνεται το Κίεβο

H Δύση παραπλανεί τους πολίτες, δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις στην Αττάλεια. Στις παρυφές του Κιέβου ρωσικά άρματα μάχης. Δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου κατέλαβε ο ρωσικός στρατός. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Νέα επίθεση Πούτιν στη Δύση, περικυκλώνεται το Κίεβο

Νέα επίθεση στη Δύση εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια. Τιμούμε τις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά την ενέργεια ακόμα και προς τις μη φιλικές χώρες, είπε, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή προκαλεί έκπληξη στη Δύση.

Αναφορικά με την απαγόρευση ρωσικών εξαγωγών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε με νόημα ότι στη χώρα αυτή ο πληθωρισμός αυξάνει καθώς και ότι «η Δύση προσπαθεί να μας κατηγορήσει για τα λάθη της». 

Η Δύση παραπλανεί τους πολίτες της, συνέχισε ο Πούτιν, θεωρώντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του είναι παράνομες.

O Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο. Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πληρώσει τα διεθνή της χρέη σε ρούβλια και ότι προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις σταθεροποιείται.

Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. 

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση, που δεν κράτησε πολύ, δεν υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις, ενώ το Κίεβο επανέλαβε το αίτημα για κατάπαυση πυρός. 

Η συνάντηση ήταν εύκολη και δύσκολη, δήλωσε ο Κουλέμπα. «Εύκολη γιατί ο Λαβρόφ ακολούθησε την παραδοσιακή του ρητορική, δύσκολη επειδή έκανα ό,τι μπορούσα», υπογράμμισε. 

Όπως είπε, η πιο δύσκολη κατάσταση είναι στη Μαριούπολη, με τον Λαβρόφ να μη δεσμεύεται για ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων. «Δεν θα παραδοθούμε,  η εντύπωσή μου είναι ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ζητούνται ισορροπημένες διπλωματικές λύσεις. «Είμαι έτοιμος να συναντηθούμε ξανά με αυτές τις συνθέσεις για να σταματήσουμε τον πόλεμο».  

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εγγυήσεις ασφαλείας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι στη συνάντηση «θυμίσαμε στην Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της και αναμένουμε απάντηση». Μιλήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο. 

«Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα», σχολίασε, προσθέτοντας ότι παρέχει φονικά όπλα στην Ουκρανία. «Η Δύση δημιουργεί κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε. 

Επανέλαβε ότι το Κίεβο προετοίμαζε επίθεση στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αλλά και τις καταγγελίες της Ρωσίας για βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τις οποίες έχει διαψεύσει η Ουάσιγκτον. (σ.σ. η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι σε βιοεργαστήρια που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκαν πειράματα με δείγματα κορονοϊού νυχτερίδων. Για το 2022 προγραμματίζονταν εργασίες για παθογόνα πτηνών, νυχτερίδων και ερπετών, με περαιτέρω μετάβαση στη μελέτη της πιθανότητας μεταφοράς αφρικανικής πανώλης των χοίρων και άνθρακα. Στόχος της βιολογικής έρευνας ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού για την κρυφή εξάπλωση των θανατηφόρων παθογόνων μικροοργανισμών). 

«Η Δύση δημιούργησε τη διαμάχη, αναγκάζοντας την Ουκρανία να διαλέξει μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών», σημείωσε. «Πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να αποφασίζει για τη δική μας ασφάλεια; Δεν θέλουμε στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, θέλουμε μια ουδέτερη Ουκρανία», εξήγησε, σημειώνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. 

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι «απλά για να γίνει».  

Ερωτηθείς για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Μαριούπολη, ανέφερε ότι η μονάδα ήταν ήδη υπό τον έλεγχο Ουκρανών στρατιωτικών και δεν υπήρχαν ασθενείς. «Τα δυτικά Μέσα δεν είδαν και τις δύο πλευρές της ιστορίας».  

Στις παρυφές του Κιέβου ρωσικά άρματα μάχης

Στο μεταξύ, ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

«Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

«Οι Ρώσοι μπήκαν σήμερα το πρωί στο χωριό», δήλωσε ένας 38χρονος κάτοικος, ο Βασίλ Ποπόφ. «Είναι τρομακτικό, αλλά τι θέλετε να κάνουμε, κατοικούμε εδώ και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που να μπορούμε να πάμε ή να καταφύγουμε».

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους.

Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ΄όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά.

Βορειοανατολικά του Κιέβου, τα ρωσικά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τουλάχιστον 80 χλμ. για να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στο Κίεβο όπως η Βελίκα Ντιμέρκα.

Γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιέβου, που είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν 3,5 εκατ. κατοίκους, οι ουκρανικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον σήμερα παρά μόνο δρόμους που πηγαίνουν προς τον νότο για την απομάκρυνση των αμάχων και τον ανεφοδιασμό της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

«Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο», είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: «Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί».

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ουκρανικού εδάφους στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αναγκάζοντας περισσότερους από 2,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου

Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χαρκίβ (Χάρκοβο) είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισβολή της στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021, καθιστώντας τον αγωγό αυτόν τη βασική οδό εφοδιασμού. Ο όγκος αυτός ήταν πάντως μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές οδούς διανομής.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Βέλκε Καπουσάνι ήταν σταθερές τη στιγμή που γινόταν το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.

Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας OGTSU είπε ότι οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν στους δύο σταθμούς δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού και τη συνέχεια της λειτουργίας του δικτύου. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διαμετακόμιση (φυσικού αερίου)», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της OGTSU, Σέρχιι Μακόγκον.

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε τη ροή φυσικού αερίου, όπως αποδείξαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε η OGTSU στο Twitter. «Εάν υπάρχουν διακοπές/ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξηγήστε στους πολίτες σας ποιος φταίει».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου και ότι το σύστημα διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας λειτουργεί στο 100%. «Είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι αλήθεια. Τα κάνουμε όλα αυτά», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν είπε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την ασφάλεια της λειτουργίας και την προστασία των εγκαταστάσεων στους σταθμούς συμπίεσης του Νοβοπσκόφ και του Κουπιάνσκ.

Μάχες στη Μαριούπολη

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου.

Η νύχτα πέρασε με ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις. Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι (βορειοανατολικά), έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας είτε ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Κατάσχεται η ρωσική περιουσία στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κατάσχονται αναγκαστικά όλα τα ακίνητα ιδιοκτησίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Σύμφωνα με τον νόμο η αναγκαστική κατάσχεση των ακινήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία θα γίνει χωρίς την απόδοση όποιας αποζημίωσης σχετικά με την αξία τους, δεδομένου του ευρείας κλίμακας επιθετικού πολέμου που άρχισε η Ρωσική Ομοσπονδία και διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού.

Σύμφωνα με το Ukrinform, η ουκρανική βουλή ψήφισε στις 3 Μαρτίου νόμο που προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Βλέπει Πούτιν ο Σρέντερ

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί ήδη σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετέδωσε πριν από λίγο το περιοδικό Politico.

O κ. Σρέντερ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο πολιτικών αντιπάλων, αλλά και φίλων και συνεργατών του, λόγω της επιμονής του να παραμένει στέλεχος των κρατικών ρωσικών κολοσσών ενέργειας.

Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Σούμι

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι, ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν σε αμάχους να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Απομακρύνθηκαν περίπου 35.000 άμαχοι

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη -που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες-, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.

Η δημοτική αρχή της πόλης έκανε λόγο χθες μέσω Telegram για 1.207 νεκρούς αμάχους τις τελευταίες 9 ημέρες. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ψευδείς οι ρωσικοί ισχυρισμοί για ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ διέψευσαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

«Το Κρεμλίνο σκοπίμως διαδίδει ψέματα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία συμμετέχουν σε δραστηριότητες χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης αξιωματούχους της Κίνας να επαναλαμβάνουν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Αυτή η ρωσική παραπληροφόρηση είναι εντελώς ανόητη και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία επινοεί τέτοιους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον άλλης χώρας. Επίσης, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί οριστικά και επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια» επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε επίσης:

«Όπως έχουμε ξαναπεί, η Ρωσία επινοεί ψευδείς προφάσεις σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φρικτές ενέργειες στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατέχουν ούτε χρησιμοποιούν χημικά ή βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, συμμορφώνονται πλήρως με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα και δεν αναπτύσσουν ούτε κατέχουν τέτοια όπλα οπουδήποτε. Είναι η Ρωσία που έχει ενεργά προγράμματα χημικών και βιολογικών όπλων και παραβιάζει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα και τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα.

Η Ρωσία συνηθίζει να κατηγορεί τη Δύση για τα εγκλήματα που διαπράττει η ίδια. Αυτές οι τακτικές είναι ένα προφανές τέχνασμα από τη Ρωσία, για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει περαιτέρω προμελετημένες, απρόκλητες και αδικαιολόγητες επιθέσεις στην Ουκρανία».

Οικονομική στήριξη από ΗΠΑ-ΔΝΤ στην Ουκρανία

Και ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ τοπική ώρα (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισ. δολαρίων. Το ποσό συμπεριλαμβάνει και τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το σχέδιο νόμου εξασφαλίζει επίσης χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφού εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, στην Ουκρανία, ώστε να τη βοηθήσει να καλύψει τις επείγουσες δαπάνες της και να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές ακύρωσαν την υφιστάμενη συμφωνία δανεισμού από το Ταμείο, όμως θα συνεργαστούν μαζί του για να σχεδιάσουν ένα κατάλληλο οικονομικό πρόγραμμα, που θα εστιάζει στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, Reuters, AFP,dpa

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v