Συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο από νέο μέτωπο οι Ρώσοι στρατιώτες, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να εξαντλήσει τον ουκρανικό στρατό και προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας.
Ο πόλεμος είναι στη 14η μέρα του και οι σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Οι μάχες στον Νότο και τα ανατολικά της Ουκρανίας μαίνονται και στρατιωτικοί αναλυτές μιλούν για σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο Ουκρανικός στρατός να περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές.
Μαριούπολη: Χτυπήθηκε νοσοκομείο παίδων
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη. Μεταξύ άλλων, παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα θύματα.
Νωρίτερα οι δημοτικές αρχές ανέφεραν ότι ένα νοσοκομείο παίδων στην πόλη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα. Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία. «Απευθείας βομβαρδισμός σε μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
«Κτηνωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνεργός, αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη, αλλά φαίνεται ότι χάνετε την ανθρωπιά σας». Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο διακρίνεται ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Σήμερα, η Ρωσία βομβάρδισε ένα νοσοκομείο Παίδων και ένα Μαιευτήριο στη Μαριούπολη», ήταν το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση.
Το βίντεο έδειχνε τρύπες σε παράθυρα σε ένα τριώροφο κτίριο του νοσοκομείου, που φαινόταν ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και τεράστιους σωρούς ερειπίων. Η Ουκρανία κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία για να αποτρέψει την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη, όπου ο Ερυθρός Σταυρός έχει κάνει λόγο για «σκηνές Αποκάλυψης». Η Μόσχα είχε ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει στους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις, αλλά οι προσπάθειες εκκένωσης στη Μαριούπολη φάνηκε να απέτυχαν ξανά, όπως και πολλές προηγούμενες προσπάθειες από το Σάββατο.
Συμφωνία για κατάπαυση πυρός
Αφού η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν σε αρκετούς διαδρόμους εκκένωσης την Τετάρτη για την εκκένωση αμάχων, σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος στη μετακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως μεταδίδει το CNN.
Τα πυρά βαρέων όπλων φαίνεται ότι διέκοψαν ορισμένες διαδρομές.
Στο Κίεβο, προγραμματίζονται εκκενώσεις από πέντε περιοχές που επλήγησαν σκληρά από τις μάχες την τελευταία εβδομάδα: Vorzel, Borodyanka, Hostomel, Irpin και Bucha.
Η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση είπε για την περιοχή του Κιέβου ότι «η αναχώρηση οργανώνεται από την αστυνομία, τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση». Όμως, αρκετές ώρες μετά την έναρξη της εκκένωσης, δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι άνθρωποι έφυγαν από τις πληγείσες περιοχές με τα κονβόι λεωφορείων που είχαν οργανωθεί.
Μεγαλύτερη ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στην οργάνωση λεωφορείων για να απομακρύνουν τους ανθρώπους από την κεντρική πόλη Enerhodar. Ωστόσο στα ανατολικά, ο Oleh Syniehubov, επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής του Χάρκοβο, είπε ότι ήταν αδύνατο να εκκενωθούν οι άμαχοι από την πόλη Izyum «καθώς ακούμε συνεχώς εκρήξεις. Τα λεωφορεία κρατούνται ακόμα στην είσοδο του Izium».
Κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας εκκένωσης από τη Demidova - μια πόλη βόρεια του Κιέβου που δεν ήταν μεταξύ των συμφωνημένων διαδρόμων - ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας εκκένωσης αμάχων, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.
«Μη βιώσιμη» η παράδοση πολωνικών MiG στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας να τους παραχωρήσει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 για παράδοση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την «μη βιώσιμη».
«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κρίνοντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναέριου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», κατά τον κ. Κέρμπι.
Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία έχει στον στόλο της 27 επιχειρησιακά μαχητικά MiG-29, 21 μονοθέσια και 6 διθέσια, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του ειδικευμένου περιοδικού Janes.
Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι τις «εξέπληξε» η πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών».
Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία. «Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε.
Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να δεσμευτεί.
Σημείωσε πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση» του Τζο Μπάιντεν.
Η είσοδος οποιουδήποτε ρωσικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του ΗΒ θα θεωρείται «ποινικό αδίκημα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας Γκραντ Σαπς, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο θα μπορεί πλέον να κατάσχει αυτά τα αεροσκάφη.
«Έκανα ποινικό αδίκημα οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος να εισέρχεται στον εναέριο χώρο του ΗΒ και τώρα η κυβέρνηση της αυτής μεγαλειότητος θα μπορεί να συλλαμβάνει τα αεροπλάνα αυτά», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.
Σταμάτησε η μετάδοση δεδομένων από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ
Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε χθες ο θεσμός.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ -της υπηρεσίας επιτήρησης του τομέα της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ- επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.
Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.
Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Γκρόσι.
Στο Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.
Με τη μετάδοση δεδομένων κομμένη και τον ουκρανικό εποπτικό φορέα να αδυνατεί να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Γκρόσι επανέλαβε την προσφορά του να πάει στον σταθμό, ή όπου αλλού τού υποδειχθεί, για να λάβει εγγυήσεις από όλα τα μέρη ότι «δεσμεύονται για την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ο ρωσικός στρατός κατέχει εξάλλου από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.
Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη. Οι αντιδραστήρες του τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ του 1984 και του 1995. Έχουν πιο σύγχρονο σχεδιασμό σε σύγκριση με το Τσερνόμπιλ, την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στην Ουκρανία, τότε σοβιετική δημοκρατία, εν έτει 1970, όταν οι αντιδραστήρες ήταν πολύ λιγότερο ασφαλείς.
Ουκρανία: Πρέπει να κρατήσει ο στρατός 7-10 ημέρες
Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες, ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος.
Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.
«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.
Ρωσία: Σχεδίαζαν επίθεση στο Ντονμπάς
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έπεσαν στα χέρια του άκρως απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν, κατ’ αυτό, ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση μέσα στον Μάρτιο εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική περιοχή της χώρας.
Το υπουργείο δημοσιοποίησε έξι σελίδες των εγγράφων, που είναι συνταγμένα στα ουκρανικά και μοιάζουν να αναφέρονται στις προετοιμασίες μονάδων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο την αυθεντικότητα και το περιεχόμενο των εγγράφων.
Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» ότι η Ρωσία θα καταλάβει εργαστήρια έρευνας για «βιολογικά» όπλα
Εξάλλου, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε «ανησυχία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.
«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».
«Αν σημειωνόταν περιστατικό ή επίθεση με βιολογικό ή χημικό όπλο στην Ουκρανία, θα ήταν 100% καθαρό για εσάς πως δράστες ήταν οι Ρώσοι;» ρώτησε ο γερουσιαστής την αξιωματούχο. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου» και «αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», του απάντησε η Βικτόρια Νούλαντ.
Εμπάργκο ΗΠΑ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Εν τω μεταξύ, χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας. «Δεν θα είμαστε μέρος της χρηματοδότησης του πολέμου του Πούτιν», είπε ο κ. Μπάιντεν, αναγνωρίζοντας ότι η υπεράσπιση της ειρήνης έχει κόστος για τις ΗΠΑ.
Σχέδιο για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία έως το 2030 ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.
Πηγή: FT, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr