Να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 απείλησε η Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή στις ενεργειακές αγορές και να αυξήσει τις τιμές καταναλωτή ακόμη περισσότερο.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα που «αντανακλούν» τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ -ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποθέσεις- σε τηλεοπτική ομιλία αργά τη Δευτέρα. Είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και ότι ο αγωγός λειτουργεί επί του παρόντος «με την πλήρη δυναμικότητά του».
Τα σχόλια έρχονται μετά από μια ημέρα άγριων διακυμάνσεων στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, με τις τιμές κάποια στιγμή να αυξάνονται σχεδόν κατά 80% εν μέσω φόβου διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια υπήρξε βασικός παράγοντας στις προσπάθειες των ηγετών της ηπείρου να συμφωνήσουν για το πώς θα απαντήσουν στην εισβολή στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο φρέναρε το έργο του αγωγού Nord Stream 2, ύψους 11 δισ. δολαρίων, και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι εργάζονται σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να μειώσει τις ανάγκες εισαγωγών του μπλοκ από τη Ρωσία κατά σχεδόν 80% φέτος.
Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικοί, ένας λόγος για τον οποίο η Γερμανία δεν συμφωνεί με τις προτάσεις για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι «ουσιαστικής σημασίας» για την ευρωπαϊκή οικονομία. Περίπου το 40% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ και το 25% του πετρελαίου της προέρχονται από τη Ρωσία.
Ο Νόβακ είπε ότι η Ρωσία έχει άλλες επιλογές για την πώληση του πετρελαίου της, εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», με τις τιμές να εκτοξεύονται στα 300 δολάρια ανά βαρέλι ή περισσότερο.
Αλμα 13,6% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στις συναλλαγές της Δευτέρας, στα 258,280 ευρώ ανά μεγαβατώρα.