Θα πατήσει ο Πούτιν το πυρηνικό κουμπί;

Αναλυτές τονίζουν ότι το κακό είναι πως έκανε ήδη πράγματα που σχεδόν κανείς δεν πίστευε μέχρι σήμερα ότι θα κάνει. Το ουκρανικό μέτωπο και οι επιλογές.

Θα πατήσει ο Πούτιν το πυρηνικό κουμπί;

Ο δημοσιογράφος του BBC Στίβεν Ρόζενμπεργκ υποστηρίζει ότι πάρα πολλές φορές στο παρελθόν είχε σκεφτεί ότι ο Πούτιν δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάτι και τελικά το έκανε.

«Δεν θα προσαρτήσει ποτέ την Κριμαία». Το έκανε.

«Δεν θα ξεκινήσει ποτέ πόλεμο στο Ντονμπάς». Το έκανε.

«Δεν θα προχωρήσει ποτέ σε εισβολή ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία». Το έκανε.

Όπως ομολογεί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φράση «δεν θα το κάνει ποτέ» δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση του Πούτιν. Και αυτό εγείρει, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ανησυχητικό ερώτημα: «Δεν θα πατήσει ποτέ το “κουμπί” για τα πυρηνικά. Έτσι δεν είναι;».

Η ερώτηση δεν είναι θεωρητική, όπως επισημαίνει ο κ. Ρόζενμπεργκ. Ο Ρώσος ηγέτης έθεσε σε συναγερμό τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας, διαμαρτυρόμενος για τις «επιθετικές δηλώσεις» των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Ο δημοσιογράφος του BBC μάς καλεί να παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά τα λόγια του Πούτιν. Την περασμένη Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προέβη σε μια ανησυχητική προειδοποίηση: «Σε όποια ξένη δύναμη σκέφτεται να παρέμβει -αν το κάνει, θα έρθει αντιμέτωπη με συνέπειες μεγαλύτερες από οτιδήποτε έχει αντιμετωπίσει ως τώρα στην ιστορία της».

Τα λόγια του Πούτιν μοιάζουν με ευθεία απειλή για πυρηνικό πόλεμο, πιστεύει ο νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ της εφημερίδας Novaya Gazeta.

«Σε αυτό το τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Πούτιν δεν συμπεριφερόταν ως ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου αλλά ως ο κυρίαρχος του πλανήτη. Με τον ίδιο τρόπο που ο ιδιοκτήτης ενός εντυπωσιακού αυτοκινήτου κάνει επίδειξη στριφογυρίζοντας τα κλειδιά γύρω από το δάχτυλό του, ο Πούτιν στριφογυρίζει το «κουμπί» για τα πυρηνικά. To έχει πει πολλές φορές: αν δεν υπάρχει Ρωσία, τι τον χρειαζόμαστε τον πλανήτη; Κανείς δεν έδωσε σημασία. Αλλά αυτή είναι μια απειλή ότι αν η Ρωσία δεν αντιμετωπιστεί όπως θέλει, τότε όλα θα καταστραφούν», ανέφερε στον Ρόζενμπεργκ.

Σε ένα ντοκιμαντέρ του 2018, ο Πούτιν σχολίασε ότι «αν κάποιος αποφασίσει να αφανίσει τη Ρωσία, έχουμε το νομικό δικαίωμα να απαντήσουμε. Ναι, θα είναι μια καταστροφή για την ανθρωπότητα και τον κόσμο. Αλλά είμαι πολίτης της Ρωσίας και επικεφαλής του κράτους της. Γιατί να θέλουμε έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία;».

Επανερχόμαστε στο 2022. Ο Πούτιν έχει εξαπολύσει μιας ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προβάλλουν ισχυρή αντίσταση. Οι χώρες της Δύσης, προς έκπληξη του Κρεμλίνου, επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Μπορεί να απειλείται ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του συστήματος του Πούτιν. «Ο Πούτιν έχει στριμωχτεί στη γωνία» τόνισε ο αναλυτής Πάβελ Χεγκελνχάουερ στον Ρόζενμπεργκ. «Δεν έχει πολλές επιλογές, όταν η Δύση παγώσει τα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής ρωσικής τράπεζας και το ρωσικό χρηματοοικονομικό σύστημα καταρρεύσει» πρόσθεσε.

«Μια επιλογή είναι να διακόψει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ελπίζοντας ότι αυτό θα κάνει τους Ευρωπαίους να υποχωρήσουν. Μια άλλη επιλογή είναι να εκτοξεύσει κάποιο πυρηνικό όπλο κάπου στη Βόρεια Θάλασσα ανάμεσα στη Βρετανία και τη Δανία και να δει τι θα γίνει», προειδοποίησε.

Αν ο Πούτιν επέλεγε την πυρηνική επίθεση, θα υπήρχε κάποιος από τον κύκλο του να τον μεταπείσει; Να τον σταματήσει; «Οι πολιτικές ελίτ της Ρωσίας δεν είναι ποτέ με τον λαό», τόνισε ο Μουράτοφ. «Πάντα παίρνουν το πλευρό του ηγεμόνα» πρόσθεσε. Και στη Ρωσία του Πούτιν, ο ηγεμόνας είναι πανίσχυρος, διαπιστώνει ο Ρόζενμπεργκ. Πρόκειται, όπως λέει, για μια χώρα με ελάχιστα θεσμικά αντίβαρα. Το Κρεμλίνο είναι αυτό που παίρνει όλες τις αποφάσεις. «Κανείς δεν είναι έτοιμος να αντιταχθεί στον Πούτιν. Είμαστε σε επικίνδυνη θέση» προειδοποίησε ο Φελγκενχάουερ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος του Πούτιν. Αν ο Ρώσος ηγέτης επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, το μέλλον της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους θα είναι αμφίβολο. Αν φανεί ότι αποτυγχάνει και υποστεί πολλές απώλειες, υπάρχει ο φόβος ότι θα μπορούσε να υιοθετήσει πιο ακραία μέτρα.

Ειδικά αν δεν ισχύει πια το «δεν θα το κάνει ποτέ», καταλήγει ο Ρόζενμπεργκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v