Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρούσεις στα περίχωρα του Κιέβου, η Ουκρανία μιλά για εκεχειρία

Αμύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις στην εισβολή, εμφάνιση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι με μήνυμα αντίστασης. Εκπρόσωπός του δηλώνει έτοιμος για συζητήσεις με Ρωσία. Σφοδρές μάχες διεξάγονται στα μέτωπα.

Συγκρούσεις στα περίχωρα του Κιέβου, η Ουκρανία μιλά για εκεχειρία

Στα περίχωρα του Κιέβου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού με τους Ουκρανούς να προβάλουν αντίσταση και να επιχειρούν να μετατρέψουν την πόλη σε φρούριο.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν τις επόμενες ώρες να καταλάβουν το Κίεβο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η νύχτα θα είναι δύσκολη, τόνισε.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο αεροδρομίου (Hostomel) κοντά στο Κίεβο. Το υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι οι 200 ελικόπτερα και αποβατική ομάδα το έχουν καταλάβει και ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας «έχει μπλοκαριστεί από τη Δύση».

Στα περίχωρα του Κιέβου βρίσκονται ήδη ρωσικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα. Σύμφωνα δε με το BBC, έχουν φτάσει μόλις εννέα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και το κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών. Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 6 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξουδετέρωσε επίσης 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε το βράδυ ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν με μικρή χρονική διαφορά, τριών έως πέντε λεπτών, κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης. «Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους. «Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας καλεί τους πολίτες να αντισταθούν στους επιτιθέμενους και να φτιάξουν βόμβες μολότοφ, ενώ το υπουργείο  Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι στρατιωτικά οχήματα μπαίνουν στο Κίεβο προκειμένου να υπερασπιστούν την πόλη. 

Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Ετοιμοι για συνομιλίες

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

"Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη" ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία έχει χάσει το momentum

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων αμερικανικές πηγές λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει το momentum. Σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν έχουν πέσει στα χέρια των Ρώσων μεγάλες ουκρανικές πόλεις, αλλά κάποιοι ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει κατοικημένες περιοχές. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν επίσης ενδείξεις κυβερνοεπιθέσεων κατά υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Νότια Ουκρανία.

Εμφάνιση  Ζελένσκι 

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο Κίεβο, διαψεύδοντας τις φήμες ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος δήλωσε επίσης η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών τα οποία δέχθηκαν επιθέσεις.

Λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε μαζί με τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της κυβέρνησης σε βίντεο στο Twitter στέλνοντας ότι είναι στο Κίεβο και πολεμά τον αντίπαλο.

Το γεγονός χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: Μεγάλος σεβασμός για τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Το πνεύμα μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας είναι ισχυρό.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε για άλλη μια φορά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα, έγραψε ο ίδιος στο Twitter. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επαφή. Σύμφωνα με τη Μαρκάροβα, σήμερα η ρωσική επίθεση ήταν πιο «βίαιη» όμως οι δυνάμεις της Μόσχας δεν προχώρησαν τόσο όσο σχεδίαζαν. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.

Διπλωματικό θρίλερ

Με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας να βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με δυνητικές επαφές Ρωσίας-Ουκρανίας. 

Σε ότι αφορά τις επαφές των δυο πλευρών, το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι ο Πούτιν συμφώνησε να οργανωθούν διαπραγματεύσεις αφότου ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την «ουκρανική ουδετερότητα». Κάλεσε τον Λευκορώσο Πρόεδρο Λουκατσένγκο να οργανώσει τη συνάντηση στο Μινσκ. Η ουκρανική πλευρά αντιπρότεινε τη Βαρσοβία (σ.σ. η Λευκορωσία επέτρεψε στους Ρώσους να επιτεθούν στην Ουκρανία από το έδαφός της) και έκτοτε δεν υπήρξε νέα επικοινωνία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο στο μεσοδιάστημα «ουκρανοί εθνικιστές» ανέπτυξαν πυραυλικά συστήματα σε αστικές περιοχές, κίνηση που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες, εάν ο ουκρανικός στρατός «καταθέσει τα όπλα», τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν βλέπει την πιθανότητα να αναγνωρίσει την τωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας ως δημοκρατική. 

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου. Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει μια ομάδα από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών μαζί με αξιωματούχους του Κρεμλίνου για συνομιλίες με την Ουκρανία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Οι όροι της Ρωσίας, ωστόσο, ουσιαστικά ισοδυναμούν με παράδοση της Ουκρανίας. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, o Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θεωρεί την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζισμό» της Ουκρανίας, ως «αναπόσπαστο συστατικό του ουδέτερου καθεστώτος».

Η Λευκορωσία φιλοξένησε προηγουμένως συνομιλίες για το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά τώρα επέτρεψε στους Ρώσους να εισβάλλουν στην Ουκρανία από τα εδάφη της, γεγονός που καθιστά απίθανη την προοπτική συνομιλιών εκεί.

Κινεζικό ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν έτοιμος για συνομιλίες με Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας ότι είναι πρόθυμος να έχει υψηλού επιπέδου συνομιλίες με την Ουκρανία, υποστήριξε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταδίδει το Reuters.

Η Κίνα έχει αρνηθεί να χαρακτηρίσει την επίθεση της Ρωσίας ως «εισβολή» και υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών.

Προέλαση

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη προελάσει στην Ουκρανία, αναγνώρισε το πρωί το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου. Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα. Σημείωσε ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.

Κατά τον εκπρόσωπο του επιτελείου, στην Ουκρανία δρουν 60 τάγματα του ρωσικού στρατού, ευέλικτες, ταχύτατα μετακινούμενες μονάδες με 600 έως 1.000 άνδρες. Ουκρανικές πηγές υπολογίζουν ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κάπου 90 ρωσικά τάγματα ενόψει της εισβολής.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, επί θύραις του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Επίθεση με τεθωρακισμένα στην πρωτεύουσα περιμένει η Ουκρανία

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών. Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Μας άφησαν μόνους, δηλώνει ο Ζελένσκι

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.

Ανέφερε επίσης ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο, την επομένη της εισβολής στη χώρα του από τη Ρωσία, που έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο ίδιος είναι στόχος νούμερο ένα για τους Ρώσους. «Η οικογένειά μου είναι ο στόχος νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία σκοτώνοντας τον αρχηγό του κράτους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος διαπίστωσε πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό. «Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

O Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν φοβόμαστε τη Ρωσία, δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία, να μιλήσουμε για τα πάντα: εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα μας και καθεστώς ουδετερότητας» (σ.σ. ένας από τους όρους που έθεσε χθες το Κρεμλίνο).

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει, αργά ή γρήγορα, να μιλήσουμε για το πώς θα τελειώσουν οι μάχες και θα σταματήσει η εισβολή», συμπλήρωσε. «Οσο νωρίτερα ξεκινήσει η συζήτηση τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες και για την ίδια τη Ρωσία».

Παράλληλα, ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Απηύθυνε την έκκληση αυτή σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν. Ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία ξανάρχισε πυραυλικά πλήγματα περί τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), υποστηρίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

 

Μπλίνκεν: Η Ρωσία σκοπό έχει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «πεπεισμένος» ότι σκοπός του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την επομένη της έναρξης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης πως η Μόσχα θα «επιτεθεί στην πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις».

«Βλέπουμε δυνάμεις να έρχονται από τον βορρά, από την ανατολή, από τον νότο, και αυτό είναι το σχέδιο που επισημαίναμε στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν. Μολαταύτα διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «θα επικρατήσει».

«Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα νικήσουν», είπε.

Μακρόν: «Διπροσωπία» Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι θα ήταν χρήσιμο να «παραμείνει ανοικτός ο δρόμος» του διαλόγου με τη Μόσχα, προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί ο τερματισμός της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη «διπροσωπία» του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως είχε χθες Πέμπτη «ειλικρινή, άμεση και γρήγορη» συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να απαιτήσει «να σταματήσουν οι μάχες το συντομότερο» και τον κάλεσε «να συζητήσει» με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων για να του μεταφέρει «το αίτημα» του Ουκρανού ομολόγου του για αυτό.

«Θεωρώ πως είναι ευθύνη μου (...) ταυτόχρονα καταδικάζοντας, ταυτόχρονα επιβάλλοντας κυρώσεις, ταυτόχρονα συνεχίζοντας τη δράση, να αφήσω ανοικτό τον δρόμο ώστε μια μέρα ή όταν οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί, να μπορέσουμε να αποσπάσουμε τη διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ωστόσο, ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειές του τις τελευταίες εβδομάδες, στηλίτευσε επίσης τη «διπροσωπία» του ενοίκου του Κρεμλίνου.

Ώρες πριν αρχίσει η εισβολή, «ακόμα συζητάγαμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Επομένως ναι, υπήρξε διπροσωπία, υπήρξε εσκεμμένη επιλογή, συνειδητή, από τον πρόεδρο Πούτιν να εξαπολύσει πόλεμο, όταν ακόμα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ειρήνη», εκτίμησε.

«Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξαγάγουμε συμπεράσματα από την επιλογή του προέδρου Πούτιν», που βάλθηκε «να αναποδογυρίσει την ευρωπαϊκή ιστορία και να μας οδηγήσει σε λογικές αυτοκρατορίας και σύγκρουσης, καταπατώντας όλες τις αρχές που πρυτανεύουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Ανήγγειλε ακόμη ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτικών της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του NATO, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και ότι θα συμμετάσχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής από τον Μάρτιο.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιβολή δικών της, χωριστών κυρώσεων στη Ρωσία, πέραν αυτών που αποφάσισε η ΕΕ.

Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν «επέλεξε» τον πόλεμο στην Ευρώπη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε να φέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη», κατήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο της Γαλλίας (η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου) Εμανουέλ Μακρόν.

«Βόμβες πέφτουν σε αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά, που φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί πεθαίνουν -και όλα αυτά συμβαίνουν το 2022 στην καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι ενωμένη.

Επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ομόφωνοι στην καταδίκη της «φρικτής και απρόκλητης επίθεσης» της Ρωσίας και διεμήνυσε ότι «το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «τεράστιο» πακέτο στοχευμένων κυρώσεων, που θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας και «την πολιτική ελίτ». Εξήγησε πως πρόκειται για κυρώσεις που αφορούν στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στον έλεγχο των εξαγωγών, στην πολιτική θεωρήσεων. Οι οικονομικές κυρώσεις θα κόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις πιο σημαντικές οικονομικές αγορές, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της ΕΕ.

«Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Το Κρεμλίνο το ξέρει, έκανε τα πάντα για να μας διχάσει αλλά απέτυχε» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Είμαστε ενωμένοι, πιο ενωμένοι από ποτέ», προσέθεσε και ανέφερε ότι «αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν την αρχή νέας εποχής».

Είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να «χαράξει εκ νέου τον χάρτη της Ευρώπης διά της βίας. Πρέπει (σ.σ. να αποτύχει) και θα αποτύχει».

με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Bloomberg, Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v