Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Ζεστές οι μηχανές του πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας

«Η Ρωσία έχει πλέον τις απαραίτητες δυνάμεις για μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», λέει η Ουάσιγκτον. Για «αντιρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης», κάνει λόγο η Μόσχα. Παίρνουν φωτιά τα κόκκινα τηλέφωνα.

Ουκρανία: Ζεστές οι μηχανές του πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη και πολεμικές ιαχές βρίσκονται γύρω από την Ουκρανία οι στρατιωτικοί βραχίονες ΗΠΑ-Ρωσίας. Τα νεύρα είναι τεντωμένα και οι διαξιφισμοί της διπλωματίας πάνε χέρι-χέρι με την επίδειξη ενόπλων δυνάμεων κι από τις δυο πλευρές σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ευαίσθητων ισορροπιών, που μυρίζει μπαρούτι.

  • Η δυτική συμμαχία υποστηρίζει ότι μια επέμβαση της Ρωσίας είναι θέμα χρόνο και προειδοποιεί τους πολίτες διάφορων χωρών που ζουν στην Ουκρανία να είναι έτοιμοι για αποχώρηση καθώς πηγές των ΗΠΑ μιλούν για επικείμενη εισβολή την επόμενη εβδομάδα.
  • Στον αντίποδα η Μόσχα μιλά για "προπαγανδιστική καμπάνια και υστερία πολέμου" με στόχο οι δυτικές συμμαχικές δυνάμεις να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη περί του «αναπόφευκτου μιας επίθεσης».

Πήραν φωτιά τα κόκκινα τηλέφωνα

Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες αναμένονται σήμερα μεταξύ του Πούτιν, του Μπάιντεν και του Μακρόν, την ώρα που η Ουάσιγκτον εκφράζει φόβους για επικείμενη εισβολή.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει "ανά πάσα στιγμή".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη ρωσο-ουκρανική κρίση, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε μιας επικοινωνίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας ανακοίνωσε πως οι δυο άνδρες συζήτησαν τρόπους να προχωρήσει η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και πως συνέχισαν τη συζήτησή τους για τους όρους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Μακρόν είπε στον κ. Πούτιν πως ο ειλικρινής διάλογος δεν συνάδει με την κλιμάκωση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, μεταδίδει πως οι δυο άνδρες συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, που διήρκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.

"Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας", προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

"Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι'αυτήν", πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη "και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων" του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια "πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα", αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος "έχει πάρει μια οριστική απόφαση" ή όχι. "Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση", επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Ρωσίας-ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν συζήτησαν θέματα ασφαλείας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη έλαβε χώρα εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο πως κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας μεταξύ του Όστιν και του Σοϊγκούν σήμερα, οι δύο άνδρες συζήτησαν την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και περιμετρικά της Ουκρανίας.

"Δραστικές" κυρώσεις

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι δυτικοί είναι "έτοιμοι για όλα τα σενάρια": οικονομικά αντίποινα άνευ προηγουμένου σε περίπτωση πολέμου, αλλά και να συνεχίσουν να τείνουν χείρα διπλωματίας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Εν αναμονή, το Πεντάγωνο θα αποστείλει "τις προσεχείς μέρες" επιπλέον 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία για να "καθησυχάσει τους συμμάχους του NATO".

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για την "σθεναρή υποστήριξη" των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Αρκετές σειρές συνομιλιών που έγιναν τις τελευταίες μέρες δεν επέτρεψαν την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες στα σύνορα της Ουκρανίας περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών με βαρύ οπλισμό.

"Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν από κοινού γρήγορες και δραστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας", στην περίπτωση επίθεσης, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter, έπειτα από σύνοδο δυτικών ηγετών, ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως και το Παρίσι, το Βερολίνο επιμένει στη "διπλωματική" οδό για να προχωρήσουν τα πράγματα προς μια "αποκλιμάκωση".

"Αεροπορικοί βομβαρδισμοί"

Ο Λευκός Οίκος εξήρε την "αξιοθαύμαστη" ενότητα των δυτικών απέναντι σε αυτό που θεωρούν ότι είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τριάντα χρόνια.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους συμμάχους τους τις αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών τους, σκιαγραφούν ένα δραματικό σενάριο στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Αυτή "θα άρχιζε μάλλον με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψη πυραύλων που θα μπορούσαν προφανώς να σκοτώσουν αμάχους", σημείωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει "μια γρήγορη επίθεση" κατά του Κιέβου.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή ακόμη η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό. "Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και, για τη δική σας ασφάλεια, θα πρέπει να επιδιώξετε να φύγετε από την Ουκρανία. Η κατάσταση θα γίνει πολύ ασταθής αν υπάρξει σύγκρουση", προειδοποίησε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Οι ΗΠΑ αποσύρουν σχεδόν το σύνολο των τελευταίων τους στρατιωτών από την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ, εξάλλου, διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

Συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα

Χθες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες που έγιναν την Πέμπτη στο Βερολίνο μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν είχαν "κανένα αποτέλεσμα".

Αυτές αφορούν την σύγκρουση που μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 μεταξύ αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και του ουκρανικού στρατού από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι.

Η Μόσχα, η οποία έχει ήδη προσαρτήσει την Κριμαία το 2014, αρνείται οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση απέναντι στην Ουκρανία, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση μια σειρά από αξιώσεις, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κρίνουν οι δυτικοί.

Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν βεβαίωσε ότι εξασφάλισε τη Δευτέρα τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα τροφοδοτήσει επιπρόσθετη κλιμάκωση της κρίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε νέα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί επίσης γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είπε πως η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή, ενώ από την πλευρά του ο Λαβρόφ έκανε λόγο για εκστρατεία προπαγάνδας από την πλευρά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μπλίνκεν από τα Φίτζι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε ότι "συνεχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, κυρίως την άφιξη νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας".

"Αν η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά να επιλυθεί αυτή η κρίση, την οποία η ίδια δημιούργησε, μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε", σημείωσε ο Μπλίνκεν.

Ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης. Μέχρι στιγμής, βλέπουμε μόνον κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας", πρόσθεσε.

"Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί", προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μπλίνκεν βεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα επιβάλλουν "γρήγορα" σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλλει στην Ουκρανία, κάτι το οποίο θα μπορούσε πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, να συμβεί "ανά πάσα στιγμή".

"Δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του", είπε.

"Ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει δημιουργήσει την ικανότητα να μπορεί να ενεργήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν το προσωπικό τους στον ΟΑΣΕ από την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, είπαν σήμερα στο Reuters δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή. Ο ΟΑΣΕ δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία διατάζει την αποχώρηση του μη αναγκαίου προσωπικού της

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε σήμερα εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης», αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

Η Μόσχα ανακαλεί μέρος του διπλωματικού της προσωπικού στην Ουκρανία

Η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, δηλώνοντας σήμερα ότι φοβάται "προκλήσεις" από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή "τρίτες χώρες".

"Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία", δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη μείωση της παρουσίας της στη γειτονική φιλοδυτική χώρα.

"Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (...) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας", προσθέτει η Ζαχάροβα.

Πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό. Εξάλλου, σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τους Ιταλούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν “προσωρινά” τη Χώρα “με τα διαθέσιμα (εμπορικά) μέσα” ως προληπτικό μέτρο “λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση”.

Επικοινωνίας του επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Tην κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Προέδρου της Κομισιόν Μπγιορν Ζάιμπερτ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Συντόνισαν τις διατλαντικές προετοιμασίες ενός ισχυρού πακέτου κυρώσεων, το οποίο θα αναπτυσσόταν γρήγορα σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συζήτησαν επίσης συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ-ΗΠΑ για την Ενεργειακή Ασφάλεια και τα πρόσθετα βήματα που θα ληφθούν για την προετοιμασία για οποιαδήποτε μελλοντική διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εντείνεται, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και μετά το Συμβούλιο Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τέλος, Ζάιμπερτ και Σάλιβαν συμφώνησαν να εντείνουν τις κοινές εργασίες για την πανδημία της COVID-19 και την παγκόσμια ασφάλεια υγείας, καθώς και για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και συνεργασία για την ανάπτυξη διεθνών υποδομών μέσω της Global Gateway και της πρωτοβουλίας Build Back Better World.

"Προβοκάτσια"

Ως «υστερικές» περιέγραψε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

«Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής πολεμικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει ξανά πάνω από τις ζωές ανθρώπων. Όλος ο κόσμος παρατηρεί πώς ο μιλιταρισμός και οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες ξεσκεπάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό», απαντά η Μ. Ζαχάροβα, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις της τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Χτυπούν "καμπάνες" οι ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται την Παρασκευή ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan δήλωσε πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή και πιθανότατα θα ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς,

Μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφος, ο Sullivan δήλωσε ότι όποιος Αμερικανός βρίσκεται ακόμα στην Ουκρανία θα πρέπει να αποχωρήσει τις επόμενες 24-48 ώρες καθώς μια αεροπορική επιδρομή θα κάνει δύσκολες τις αναχωρήσεις. Εξήγησε ότι μπορεί να μην υπάρχουν στο μέλλον δυνατότητες να αποχωρήσουν. 

Οπως τόνισε οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μειώνουν το «αποτύπωμα» της πρεσβείας τους στο Κίεβο. «Δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις», συμπλήρωσε. Εξήγησε ωστόσο ότι η Ρωσία πλέον έχει όλες τις δυνάμεις που απαιτούνται για να διενεργήσει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. 

Για προπαγανδιστικής εκστρατείας μιλά η Μόσχα

Ως επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης «να αυξήσει στο μέγιστο τον βαθμό της προπαγανδιστικής εκστρατείας» κατά της Ρωσίας, περιέγραψε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, εκτιμώντας ότι στοχεύουν στο να διαμορφώσουν τη γνώμη περί του «αναπόφευκτου μιας επίθεσης». Όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», παρόμοια σχόλια «στερούνται αποδείξεων», ενώ οι ΗΠΑ απλώς «ρίχνουν στάχτη στα μάτια».

Με ειρωνικό τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν περί ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναρωτώμενος «εάν θα εισβάλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, γιατί κάποιος θα πρέπει να το κάνει μετά από τέτοια εκστρατεία πανικού». Σύμφωνα με τον Ντ.Πολιάνσκι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη στο ρωσικό έδαφος, ενώ «ορισμένοι λογικά σκεπτ όμενοι άνθρωποι ήλπισαν ότι η υστερία, που διογκώνεται από τις ΗΠΑ πήρε την κατιούσα, όμως ενδεχομένως την "μάτιασαν", γιατί αυτοί, που σκορπίζουν τον πανικό απέκτησαν "δεύτερη αναπνοή"».

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για «αντιρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης» με διασπορά «ψευδών ειδήσεων», εκτιμώντας ότι «μπορούμε να μιλάμε για συνωμοσία των κυβερνήσεων δυτικών χωρών και ΜΜΕ με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής έντασης γύρω από την Ουκρανία μέσω της μαζικής και συντονισμένης διαρροής ψευδών πληροφοριών για λόγους γεωπολιτικού συμφέροντος, ειδικότερα για να αποσπαστεί η προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες».

Ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας

Την ίδια ώρα περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν ασκήσεις κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας στο πλαίσιο ευρύτερων ναυτικών γυμνασίων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον στόλο, την ώρα που δυτικά κράτη προειδοποιούν ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά καθώς η συγκέντρωση στρατευμάτων της κοντά στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στη Δύση ότι σχεδιάζει μια εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι φροντίζει για τη διατήρηση της δικής της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το RIA διευκρίνισε ότι περισσότερα από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ "σύμφωνα με το σχέδιο των ασκήσεων" κοντά στην Κριμαία, την οποία προσήρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι σκοπός των γυμνασίων είναι η υπεράσπιση της ακτής της Κριμαίας, των φυλακίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας όπως και του τομέα της οικονομίας και των ναυτικών επικοινωνιών.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα και τον επόμενο γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.ι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Ουκρανία: "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας", ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στην Ουκρανία "ανά πάσα στιγμή".

"Αυτήν την ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα στη χώρα και να αποφύγουμε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και σπέρνουν τον πανικό", αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

"Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και είναι έτοιμες να απωθήσουν οποιαδήποτε καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας", προσθέτει.

Το Κίεβο σημειώνει επίσης ότι "βρίσκεται σε επαφή 24 ώρες το 24ωρο με όλους τους σημαντικούς εταίρους" και λαμβάνει γρήγορα πληροφορίες για θέματα ασφαλείας.

"Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την άμβλυνση της έντασης και να κινητοποιούμε την υποστήριξη των διεθνών εταίρων μας προκειμένου να παραμείνει η Ρωσία εντός του διπλωματικού πλαισίου", προσθέτει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η Ουάσιγκτον κάλεσε επίσης τους πολίτες της στην Ουκρανία να φύγουν το ταχύτερο δυνατό, το οποίο έκαναν στη συνέχεια κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλλει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπερασπίζεται μόνον τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το Βέλγιο αποθαρρύνει έντονα τα ταξίδια προς την Ουκρανία

To υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου αποθαρρύνει έντονα τα ταξίδια στην Ουκρανία και καλεί τους υπηκόους των οποίων η παρουσία δεν είναι απολύτως απαραίτητη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «από τον Νοέμβριο του 2021, οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας αυξάνονται. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και σας συνιστούμε να ενημερώνεστε τακτικά για την κατάσταση στον χώρο. Για τον ίδιο λόγο, σας συνιστούμε να είστε έτοιμοι να τροποποιήσετε τα βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σας σχέδια ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «σε περίπτωση ξαφνικής επιδείνωσης της κατάστασης, τα μέσα επικοινωνίας στην Ουκρανία, όπως η λειτουργία του Διαδικτύου και του τηλεφώνου, ενδέχεται να διαταραχθούν σοβαρά. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη λειτουργία των αεροδρομίων και να παρεμποδίσει τα αεροπορικά ταξίδια προς, από και εντός της Ουκρανίας».

«Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, δεν είναι εγγυημένη η εκκένωση από την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, συνιστάται να φύγετε από τη χώρα όσο είναι ακόμα δυνατό», καταλήγει.

Γερμανία-Ολλανδία-Λιθουανία προτρέπουν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της σήμερα να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν.

«Προτρέπουμε τους Γερμανούς που μένουν εκεί να σκεφθούν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες σήμερα να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπήκοοί της στην Ουκρανία θα πρέπει να "αξιολογήσουν εάν η συνεχής παρουσία (τους) είναι απαραίτητη". Η πρεσβεία της Λιθουανίας στην Ουκρανία θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της, προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε μια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v