Η ΕΚΤ είναι απίθανο να ακολουθήσει τη Fed καθώς η τελευταία αυξάνει τα επιτόκια τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η Fitch Ratings στην τελευταία έκθεση Economics Dashboard, που εξηγεί γιατί οι αυξήσεις των επιτοκίων για την ευρωζώνη είναι απίθανες είτε το 2022 είτε το 2023.
Αν και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό πλησίασαν πρόσφατα τον στόχο του 2%, εξακολουθούν να υπολείπονται των δικών της κριτηρίων για να ανεβάσει τα επιτόκια. Επιπλέον, ο πληθωρισμός των βασικών αγαθών είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ.
Η έκθεση της Fitch υπογραμμίζει επίσης πώς οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον βασικό πληθωρισμό ήταν σταθερά υπεραισιόδοξες. Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για δομικό πληθωρισμό 1,8% το 2024 φαίνεται υψηλή στο πλαίσιο του μέσου δομικού πληθωρισμού μόλις πάνω από 1% την περασμένη δεκαετία και του ίδιου του μοντέλου της Fitch για τη δυναμική των τιμών, το οποίο προβλέπει δομικό πληθωρισμό πλησιέστερα στο 1,5%.
Πράγματι, ο Fitch δεν αναμένει ότι οι συνθήκες πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, δεν δικαιολογούν μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Προσωρινοί παράγοντες που οδηγούν επί του παρόντος τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας, των υψηλών τιμών ενέργειας, αναμένεται να εξασθενήσουν το 2022.
Η αύξηση των μισθών και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται απίθανο να προσθέσουν σημαντική περαιτέρω ανοδική πληθωριστική πίεση, καθώς επί του παρόντος δεν δείχνουν σημαντική πίεση, εξηγεί.
Ωστόσο, ο Fitch αναγνωρίζει τη μεγαλύτερη τάση να συνεχιστούν οι μεταβολές των τιμών στην ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για αρκετό καιρό ώστε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.
«Οι ανοδικές εκπλήξεις στην αύξηση των μισθών και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ή οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας νωρίτερα από την αναμενόμενη πρώτη αύξηση των επιτοκίων – ίσως το 2024», δήλωσε ο Tej Parikh, Διευθυντής Οικονομικών . «Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν αναμένουμε ότι η δυναμική του πυρήνα του πληθωρισμού της ευρωζώνης θα κάνει συγκριτικά με το παρελθόν κάποια σημαντική διαφορά».