Χτύπημα στα ευρωπαϊκά εργοστάσια από τα logistics

Χαμηλό 8 μηνών για τη μεταποίηση, ιστορικό υψηλό για το κόστος των πρώτων υλών. Οι συνεχιζόμενες διαταραχές που προκαλούνται από την πανδημία έχουν φέρει ελλείψεις προϊόντων.

Χτύπημα στα ευρωπαϊκά εργοστάσια από τα logistics

Ισχυρή παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έστειλαν τα κόστη εισαγωγών σε άλμα και περιόρισαν την ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Οι συνεχιζόμενες διαταραχές που προκαλούνται από την πανδημία κορωνοϊού, παράλληλα με την έλλειψη οδηγών βαρέων φορτηγών, έχουν προκαλέσει ελλείψεις προϊόντων και έχουν αφήσει τα εργοστάσια να παλεύουν για προμήθειες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) μεταποίησης της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών και στις 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 58,6 τον Σεπτέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,5 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή και τροφοδοτεί τον σύνθετο ΡΜΙ που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, ο οποίος θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομία, διολίσθησε στις 53,3 μονάδες από 55,6 τον Σεπτέμβριο -ήταν το πιο χαμηλό σημείο από τον περσινό Ιούνιο.

«Τα εργοστάσια της ευρωζώνης ανέφεραν επιδείνωση της κατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας τον Οκτώβριο, η οποία περιόρισε απότομα την αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του μήνα», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.­

Αυτές οι ελλείψεις οδήγησαν τους προμηθευτές σε αυξήσεις των χρεώσεων, με τον δείκτη τιμών πρώτων υλών (εισροών) να ενισχύεται στις 89,5 μονάδες από 86,9, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στα μέσα του 1997.

Αν και η οικονομία του μπλοκ συνέχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι, καθώς η δραστηριότητα ανέκαμψε μετά τα lockdown, ο πληθωρισμός αποτελεί πλήγμα για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε την περασμένη Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά δεν συμμερίστηκε τα στοιχήματα της αγοράς ότι οι πιέσεις των τιμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ακόμη και την επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v