Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) «ενέκριναν» σήμερα την «ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος «τουλάχιστον 15%» στα κέρδη των πολυεθνικών, πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο από πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Η «συμφωνία της Γαληνοτάτης» προβλέπει οτι οι πολυεθνικές θα πρέπει πλέον να πληρώνουν φόρους στις χώρες στις οποίες εξασφαλίζουν τα κέρδη τους (και όχι σε φορολογικούς παραδείσους) με κλίμακα τουλάχιστον 15%.
Το μέτρο θα ισχύσει απο το 2023, και οι ετήσιες φοροεισπράξεις μπορεί να αγγίξουν διεθνώς τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Το επίσημο πράσινο φως πάντως, θα δοθεί σε νέα συνάντηση της G20 τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δεν αποκλείεται στο μεταξύ να υπάρξει νέα συμφωνία, για αύξηση της ενιαίας φορολογικής κλίμακας του 15%.
Οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν επίσης έκκληση στις δύστροπες χώρες, καθώς η δήλωση έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες. Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι στην Ιταλία έδειξε πως ο κόσμος είναι έτοιμος για να βάλει τέλος στην παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω στη φορολόγηση των πολυεθνικών και «θα πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία».
«Επιπλέον του φόρου, η G20 σημείωσε πρόοδο σε ένα φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της προσπάθειας να βοηθηθούν χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στις εμβολιαστικές εκστρατείες τους ώστε ο κόσμος να μπορέσει τελικά να εξουδετερώσει την απειλή της Covid-19», ανέφερε η Γέλεν σε δήλωσή της, προσθέτοντας πως η πολυμερής συνεργασία μπορεί να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια οικονομία».
Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε, από την πλευρά του, την πολιτική συμφωνία που συνήφθη σήμερα κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 για τη θέσπιση ενός νέου διεθνούς φόρου για τις πολυεθνικές, τονίζοντας πως «δεν είναι πλέον δυνατό να πάμε προς τα πίσω».
«Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Βενετία σηματοδοτεί ένα πριν και ένα μετά», τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε γραπτή δήλωση που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ζήτησε «να έχουμε θέσει αποτελεσματικά σε εφαρμογή έως το 2023 τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας», που προβλέπει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο τουλάχιστον 15%.
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως οι χώρες πρέπει τώρα να εργασθούν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της παγκόσμιας συμφωνίας για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο.
«Πρέπει τώρα να εργαστούμε για να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες πριν από τη συνάντησή μας του Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να φέρουμε τη δικαιοσύνη στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα και να διασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία για τους βρετανούς φορολογουμένους», δήλωσε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στη Βενετία.
Παράλληλα, η Ομάδα των Είκοσι ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική προοπτική έχει βελτιωθεί από την τελευταία συνάντησή της τον Απρίλιο, αλλά προειδοποίησε ότι νέες παραλλαγές της Covid-19 μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη.
«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για όσο χρόνο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της Covid-19», αναφέρεται στην τελική δήλωση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G20, που συνεδρίασαν στη Βενετία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο δήλωσε πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού αποτελούν μείζονα πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, όμως πρόσθεσε πως ο κόσμος πρέπει να αποφύγει να επιβάλει νέους περιορισμούς στη ζωή των ανθρώπων για να καταπολεμήσει την πανδημία.
«Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να αποφύγουμε να εφαρμόσουμε ξανά οποιουσδήποτε περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Φράνκο σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών τους στη Βενετία.
Η Ιταλία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G20 μέχρι το τέλος του χρόνου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ