Η πανδημία του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στην μεταφορά και την παράδοση αγαθών σε όλο τον κόσμο. Με αυτή την αφορμή γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός παγκόσμιου δικτύου μεταφοράς φορτίων μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), στην Ευρώπη.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο της βουλγαρικής εταιρείας Dronamics που θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στον επόμενο χρόνο. Το έργο περιλαμβάνει τόσο ιδιωτικούς αερολιμένες όσο και ομάδες αερολιμένων με 35 αεροδρόμια σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Τα πρώτα 5 σημεία παράδοσης του ευρωπαϊκού δικτύου της Dronamics βρίσκονται στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι να παρέχει καθημερινή υπηρεσία παράδοσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Η Dronamics αναμένει να ξεκινήσει τις πρώτες εμπορικές πτήσεις μέχρι τις αρχές του 2022. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και εντός του δικτύου, με το κύριο μοντέλο της, το Black Swan το οποίο έχει χωρητικότητα 350 κιλά και εμβέλεια έως 2.500 χλμ. Το συγκεκριμένο μοντέλο μειώνει τον χρόνο, το κόστος και τις εκπομπές αερίων έως και 80% σε σύγκριση με το παραδοσιακό εναέριο φορτίο.
Σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης των αεροδρομίων που βρίσκονται στο δίκτυο, αυτή η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδώσει ένα ενιαίο πλαίσιο κανονισμών για τα drone το οποίο θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες κανονισμούς που ισχύουν στις διάφορες χώρες της ΕΕ.
Η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου έχει πολλές δυνατότητες, ειδικά στο τρέχον πλαίσιο. «Νωρίτερα φέτος, ο κόσμος βίωσε τις επιπτώσεις του κλεισίματος των συνόρων και των αυστηρών μέτρων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», εξηγεί ο Massimo Roccasecca, διευθυντής ενοποίησης φορτίου στο SAVE Group, χειριστής του αεροδρομίου της Μπρέσια. «Εάν όμως μπορείτε να μεταφέρετε εμπορεύματα με διαφορετικό τρόπο, τότε οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν επηρεάζονται».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, 20minutes, ZDnet