Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη χάνει μομέντουμ, κινήσεις τον Δεκέμβριο

Η επιβολή νέων μέτρων κατά της Covid-19 περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η κάμψη είναι ορατή, τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ. Αρνητικός ο πληθωρισμός έως τις αρχές του 2021.

Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη χάνει μομέντουμ, κινήσεις τον Δεκέμβριο

Η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέους κινδύνους για την ανάκαμψη, η οποία χάνει μομέντουμ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Συμπλήρωσε δε ότι η ανάκαμψη ήταν ήδη άνιση μεταξύ των επιμέρους χωρών.

Η επιβολή νέων μέτρων κατά της Covid-19 περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η κάμψη είναι ορατή. Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί, ενώ η αβεβαιότητα βαρύνει και την επενδυτική δραστηριότητα.

Με τα στοιχεία που θα έχουμε μέχρι τον Δεκέμβριο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία που έχουμε, με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια εργαλεία σκοπεύει να αξιοποιήσει η κεντρική τράπεζα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι υπήρξε πλήρης συμφωνία να αναλυθεί η οικονομική κατάσταση και να αναγνωριστεί ότι οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα καθοδικοί. Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία. Αυτή η αναγνώριση οδήγησε στο να συμφωνήσουμε όλοι να αναλάβουμε δράση και να επαναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία μας στην επόμενη συνάντηση. Ηδη τα στελέχη δουλεύουν σε αυτή την «άσκηση», που θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία μας. Δεν θα δούμε μόνο ένα, αλλά το σύνολο, το πώς δρουν συνδυαστικά και ποιο μείγμα θα αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ δεν θα καθόμαστε στάσιμοι. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε και κάθε ευελιξία που είναι στη διάθεσή μας. Το έχουμε κάνει στο πρώτο κύμα, θα το κάνουμε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

«Ανταποκριθήκαμε πολύ σωστά -πολύ ισχυρά θα έλεγαν κάποιοι- στο πρώτο κύμα που έπληξε τις οικονομίες της ευρωζώνης. Θα το κάνουμε ξανά και για το δεύτερο κύμα, αλλά μην θεωρήσετε ότι θα είναι ένα εργαλείο, θα εξετάσουμε όλα τα εργαλεία, τον συνδυασμό τους για να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», πρόσθεσε επίσης η κα Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη διευκολυντική πολιτική της. Αναμένει να μείνουν τα επιτόκια σταθερά, μέχρι να υπάρξει σαφής ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο «κοντά αλλά κάτω του 2%».

Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 11,8% το β’ τρίμηνο του 2020, αλλά μετά υπήρξε αντίδραση, η οποία κάλυψε το 50% της πτώσης. Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι ξεκάθαρο πρόβλημα.

Τα «σκληρά στοιχεία» δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο θα υπάρξει «μαλάκωμα» της οικονομίας, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η αντίδραση της οικονομίας είναι άνιση σε ό,τι αφορά τους τομείς καθώς οι υπηρεσίες υποχωρούν και πάλι.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να είναι θετική έκπληξη, αλλά το τέταρτο τρίμηνο θα είναι «πολύ αρνητικό», λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα παραμείνει αρνητικός έως τις αρχές του 2021. Εκτιμούν, όμως, ότι όταν κοπάσει η πανδημία, θα κινηθεί ανοδικά χάρη στα πακέτα στήριξης της οικονομίας. Η ΕΚΤ δεν συζήτησε συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής, σημείωσε η κα Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό 2 εβδομάδων και αλλάζει χέρια στο 1,169 δολάριο, ενώ μεγάλη πτώση σημειώνουν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται καθοδικά κατά 10,1 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 0,94%, του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί 7,1 μονάδες βάσης, στο 0,69%, ενώ κατά 5,4 μονάδες βάσης διολισθαίνει η απόδοση του 10ετούς ισπανικού, στο 0,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v