Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινό σχέδιο των 4 «σκληρών» της Ευρώπης κόντρα σε Γαλλία-Γερμανία

Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία συνέταξαν κοινό σχέδιο για ένα προσωρινό Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ που θα δίνει δάνεια στις χώρες που έχουν ανάγκη, αντιδρώντας στη γαλλογερμανική πρόταση για 500 δισ. ευρώ επιδοτήσεις.

Κοινό σχέδιο των 4 «σκληρών» της Ευρώπης κόντρα σε Γαλλία-Γερμανία

Πρόταση για προσωρινό Ταμείο Ανασυγκρότησης που θα δίνει δάνεια σε χώρες που έχουν ανάγκη, διέρρευσε, μέσω της Καγκελαρίας της Αυστρίας. Το σχέδιο προσυπογράφουν επίσης η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινή πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για ένα Ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ το οποίο θα δώσει, επιδοτήσεις, της χορήγησης δανείων θα προηγηθεί μια «εκτίμηση αναγκών» για τις χώρες μέλη, ενώ οι χορηγήσεις του θα στοχεύουν τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Στόχος μας είναι να προσφερθεί προσωρινή, στοχευμένη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου και να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε αυτούς που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση», αναφέρουν οι τέσσερις χώρες. «Αυτό στο οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όμως, είναι εργαλεία ή μέτρα που οδηγούν σε αμοιβαιοποίηση του χρέους ή σε σημαντική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», υπογραμμίζουν. 

Αναλυτικότερα, το σχέδιο προβλέπει να συσταθεί ένα προσωρινό ταμείο εκτάκτου ανάγκης, 2ετους διάρκειας, το οποίο θα χορηγεί δάνεια στις χώρες που τα έχουν ανάγκη με βάση συγκεκριμένες εκτιμήσεις γι’ αυτές και θα στοχεύει στους κλάδους οι οποίοι έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα.

Το σχέδιο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν προ ημερών η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία αντί για δάνεια προβλέπει επιχορηγήσεις προς τις πληγείσες χώρες. Οι δυο ηγέτες πρότειναν ένα ταμείο €500 δισ. για το οποίο θα κεφάλαια να αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυο ηγέτες προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, οι χώρες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο δεν θα κληθούν να αποπληρώσουν το ποσό που έλαβαν. Αντίθετα, όπως διευκρίνισε η κα. Μέρκελ, τα €500 δισ. θα αποπληρωθούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με το μερίδιο της Γερμανίας να αντιστοιχεί στο 27%.

Στις παραπάνω ανακοινώσεις είχε αντιδράσει τότε άμεσα ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς (φωτ.). Μέσω Twitter γνωστοποίησε ότι «η θέση μας παραμένει αμετάβλητη», ενώ αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Εξακολουθούμε να αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε επιχορηγήσεις που δεν επιστρέφονται».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η προθυμία της Αυστρίας να βοηθήσει είναι «πολύ υψηλή», αλλά με τη μορφή εξοφλητέων δανείων, ανέφερε κατηγορηματικά πως «δεν θα δεχτούμε κοινοτικοποίηση χρέους υπό το πρόσχημα της κρίσης».

Αυτές οι δηλώσεις παίρνουν τώρα συγκεκριμένη μορφή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v