Τη δημιουργία ενός νέου βραχυχρόνιου προγράμματος εργασίας, που θα στηρίζεται από τα κράτη, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας του καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει τις οικονομίες στις 27 χώρες-μέλη του μπλοκ.
Το πρόγραμμα έχει βασιστεί στο γερμανικό σχέδιο Kurzarbeit, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση πληρώνει μέρος των μισθών του εργαζόμενου ώστε να μην υπάρχουν περικοπές στις θέσεις εργασίας παρά την επιβράδυνση, μεταδίδει το Reuters.
«Οι εταιρείες πληρώνουν μισθούς στους εργαζόμενούς τους ακόμα και αν, αυτή τη στιγμή, δεν βγάζουν χρήματα. Η Ευρώπη έρχεται να τις στηρίξει, με μια νέα πρωτοβουλία» δήλωσε σε μήνυμά της μέσο βίντεο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Εχει σκοπό να βοηθήσει την Ιταλία, την Ισπανία και όλες τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί σκληρά. Και θα το κάνει αυτό χάρη στην αλληλεγγύη των άλλων κρατών μελών», είπε, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα θα εγγυάται από όλες τις χώρες της ΕΕ, χωρίς όμως να λέει πώς θα χρηματοδοτηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι Financial Times, επικαλούμενοι διπλωμάτες, ευρωπαίους αξιωματούχους και ένα εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, μετέδωσαν πως οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προτείνουν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που πλήττονται από την πανδημία.
Όπως ανάφεραν οι FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδια για την άντληση πόρων για ένα σύστημα αντασφάλισης 80 ως 100 δισ. ευρώ για χώρες που αντιμετωπίζουν αλματώδη αύξηση της ανεργίας.
Με βάση τα σχέδια, η Ε.Ε. θα παρέχει δάνεια στις κυβερνήσεις που χρειάζονται βοήθεια για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης και των ανέργων.
Θα υπάρχουν όρια στο ποσό της στήριξης που θα είναι διαθέσιμο για κάθε χώρα.
Η Ε.Ε. θα συγκεντρώσει τους πόρους του ταμείου μέσω δανεισμού ο οποίος θα έχει ως εγγύηση κεφάλαια του κοινοτικού προϋπολογισμού που δεν έχουν διατεθεί και ενδεχομένως και εγγυήσεις από κυβερνήσεις κρατών μελών.