Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, έχοντας πληγεί από την ατέρμονη σπαζοκεφαλιά του Brexit, το οποίο δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει, ανακοίνωσε την παραίτησή της, ξεσπώντας στο τέλος της ανακοίνωσής της σε λυγμούς, αφήνοντας σε αυτόν ή σε αυτήν που θα τη διαδεχθεί μία χώρα παραλυμένη από τις διαιρέσεις.
Η Τερέζα Μέι διευκρίνισε ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά της ως αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος -και κατά συνέπεια της πρωθυπουργού- στις 7 Ιουνίου, με ανακοίνωση που έκανε έξω από το κτίριο του αριθμού 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, εκφράζοντας «τη βαθιά της λύπη που δεν κατάφερε να υλοποιήσει το Brexit».
Η φωνή της έσπασε τη στιγμή που ολοκλήρωνε τη σύντομη ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την «αγάπη» της για τη χώρα της και έκρυψε τα δάκρυά της κάνοντας μεταβολή και κατευθυνόμενη προς την είσοδο του κτιρίου που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η θητεία της Τερέζα Μέι ήταν σχεδόν βασανιστική, καθώς συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, επικρίσεις, μέχρι και συνωμοσίες εντός του ίδιου της του κόμματος. Θα παραμείνει στην ιστορία ως μία από τις βραχύτερες θητείες στην ιστορία των Βρετανών πρωθυπουργών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο διάδοχός της θα πρέπει να εκλεγεί επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος και στη συνέχεια να ορισθεί επικεφαλής της κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τενόρος των Brexiters, είναι ανάμεσα στα φαβορί για τη διαδοχή της.
Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο 2016, λίγο αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, διαδεχόμενη τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Ομως η 62χρονη κόρη πάστορα, πρώην υπουργός Εσωτερικών και κάποτε ένθερμη οπαδός της παραμονής της χώρας στην Ενωση, δεν κατόρθωσε να συσπειρώσει πίσω της μία πολιτική τάξη βαθιά διαιρεμένη, όπως άλλωστε και η βρετανική κοινωνία.
Η συμφωνία του διαζυγίου, προϊόν δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να αναβάλει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την 29η Μαρτίου.
Η χθεσινή ψηφοφορία των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο προαναγγέλλεται καταστροφική για τους κυβερνώντες Τόρις, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιστώνονται ένα 7% των ψήφων και βρίσκονται 30 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ.
Το εγχείρημα της αποξήλωσης του πλέγματος των 40χρονων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ δεν είχε τίποτε το εύκολο, σύμφωνα με τον Simon Usherwood, πολιτικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Surrey. «Οποιοσδήποτε στη θέση της θα είχε συναντήσει μεγάλες δυσκολίες». Παρά ταύτα, «η Ιστορία δεν θα κρατήσει από αυτήν θετική εικόνα».
Πηγή: ΑΠΕ