Πτώση 5% σημειώνει η τουρκική λίρα στο trading της Πέμπτης, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απότομης αρνητικής κίνησης, εν μέσω αυξημένων φόβων επιστροφής στην κρίση του περσινού καλοκαιριού.
To κόστος δανεισμού του νομίσματος με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) εκτινάχθηκε στο 1.000%, την Τετάρτη, φτάνοντας ως και το 1.337%, μετά το 325% της Τρίτης, που ήταν και το πιο υψηλό επίπεδο από το 2001. Πρόκειται για υπερτριπλάσιο νούμερο σε σχέση με αυτό της Τρίτης και πολύ μεγαλύτερο από το 23% της περασμένης εβδομάδας
Σήμερα, η ισοτιμία του νομίσματος κυμαίνεται στις 5,5962 λίρες ανά δολάριο.
Η πτώση έρχεται μετά την αποκάλυψη δραματικής μείωσης στα διεθνή αποθεματικά. Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου 142 δισ. τουρκικές λίρες (24,7 δισ. δολάρια), εμφανίζοντας πτώση σχεδόν 10 δισ. δολαρίων τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου.
Με τις τοπικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγες ημέρες, οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν «ακραία» μέτρα, όπως υποστηρίζει ένας επενδυτής, για να προστατέψει την αξία του νομίσματός της.
«Στέλνει σήμα ότι κάτι είναι δυσλειτουργικό, ειδικά επειδή η λίρα βρίσκεται ακόμα σε πτώση παρά αυτή την τεράστια έλλειψη στην αγορά offshore», λέει ο Πολ Μακναμάρα, υπεύθυνος επενδύσεων για τις αναδυόμενες αγορές στην GAM. «Είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αντίστοιχο στις αναδυόμενες αγορές».
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το συνολικό όριο του κόστους δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) σε 30% από 20% για πράξεις ανταλλαγής που δεν έχουν ωριμάσει, σε μία κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τράπεζας, δήλωσαν οι τραπεζίτες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η τράπεζα είχε αυξήσει το όριο στο 20% τη Δευτέρα από 10% προηγουμένως. Η τράπεζα χρησιμοποιεί την αγορά swap τουρκικής λίρας για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης ρευστότητας των συναλλαγματικών διαθεσίμων.