Πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά του Ηνωμένου Βασιλείου, κυβέρνηση κρίνεται ένοχη περιφρόνησης του κοινοβουλίου. Αιτία, η απόφαση να μην δοθεί ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους για το χρονοδιάγραμμα του επονομαζόμενου Backstop, δηλαδή της εγγύησης που προβλέπει η Συμφωνία με τις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το συνοριακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.
Αντ´ αυτού, η κυβέρνηση έδωσε περίληψη της απόφασης και πρότεινε να δοθεί αυτούσια σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόταση που επίσης απερρίφθη.
Τρίτη ήττα ήταν η υπερψήφιση πρότασης του συντηρητικού βουλευτή και πρώην Γενικού Εισαγγελέα Ντομινίκ Γκριβ, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση απόρριψης της Συμφωνίας από τους βουλευτές τον πρώτο λόγο σε όποιο εναλλακτικό σχέδιο θα έχει το κοινοβούλιο και όχι η κυβέρνηση.
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τερέζα Μέι
Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατάφερε άλλο ένα πλήγμα στην κυβέρνηση με την προαναγγελία από τον πρόεδρο του, απόφασης που θέλει την Βρετανία μονομερώς να μεταθέτει χρονικά ή και να ακυρώνει το άρθρο 50, δίχως την σύμφωνη γνώμη των 27.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η θέση της Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ευάλωτη, ιδιαίτερα αν η Συμφωνία, όπως αναμένεται δεν περάσει από ψηφοφορία την επόμενη Τρίτης 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημειώνει η DW, είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Επαναδιαπραγμάτευση, νέο δημοψήφισμα, εκλογές ή ακόμα και παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ερώτημα είναι: Θα μπορέσει η Τερέζα Μέι να συσπειρώσει τους βουλευτές της ακόμη και τους φανατικούς brexiteers, θα μπορέσει να πείσει και τους εταίρους της, το DUP υπό τον φόβο των εκλογών, να συνταχθούν μαζί της; Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Πρωθυπουργού.