Την παραίτηση του υπέβαλε ο CEO της Danske Bank, Thomas Borgen, την Τετάρτη, εν μέσω σκανδάλου για ξέπλυμα χρήματος, το οποίο περιλαμβάνει ροή 200 δισ. ευρώ μέσω του τμήματος της Εσθονίας, το χρονικό διάστημα μεταξύ 2007 και 2015. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων είναι ύποπτο, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Είναι σαφές ότι η Danske Bank δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της, στην περίπτωση της πιθανής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Εσθονία. Λυπάμαι βαθύτατα γι’ αυτό», δήλωσε ο Borgen σε μια ανακοίνωση, που αναφέρει λεπτομερώς τις αδυναμίες συμμόρφωσης, επικοινωνίας και ελέγχων.
Οι ρυθμιστικές αρχές και η χρηματοοικονομική κοινότητα θα εξετάσουν λεπτομερώς την έκθεση της Danske Bank, η οποία έρχεται μετά και τις πρόσφατες εκκλήσεις από τις Βρυξέλλες για μία νέα αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την εξάλειψη του οικονομικού εγκλήματος, μετά από σειρά σκανδάλων που περιλαμβάνουν ελέγχους κατά ξεπλύματος χρήματος.
Αν και η Danske Bank δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχει ακριβή εκτίμηση των ύποπτων συναλλαγών μέσω του υποκαταστήματος στην Εσθονία, ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο εξωτερικού περιελάμβανε πελάτες από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Danske Bank παρέλειψε να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες το 2007, όταν δέχθηκε κριτική από την εσθονική ρυθμιστική αρχή και έλαβε πληροφορίες από τη Δανία, που έδειχναν σε «εγκληματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρημάτων» εκτιμώμενη σε «δισεκατομμύρια ρούβλια κάθε μήνα».
Ακόμη και όταν ένας πληροφοριοδότης ανέφερε τα προβλήματα στο υποκατάστημα της Εσθονίας στις αρχές του 2014, οι ισχυρισμοί του δεν ερευνήθηκαν σωστά και δεν ενημερώθηκε το διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε η Danske.
Και ενώ πήρε κάποια μέτρα για να ελέγξει το τμήμα της Εσθονίας το 2014, αυτά ήταν ανεπαρκή, αναφέρεται. H μετοχή της, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, υποχωρεί 5,6%.