Σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, κόντρα στις επιθυμίες του κου Ερντογάν, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Σήμερα ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια εβδομάδας ανεβαίνουν από το 17,75% στο 24%.
Η απόφαση προκάλεσε άμεση ανατίμηση της τουρκικής λίρας, που ενώ προηγουμένως, στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν, υποχωρούσε 3%, βρέθηκε να κερδίζει 5% έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να αντιστοιχεί σε 6,02 λίρες.
Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν σημαντικά ρίσκα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Υπάρχουν σημαντικά ανοδικά ρίσκα παρά την πιο αδύναμη εσωτερική ζήτηση. Γι’ αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει σε ισχυρή νομισματική σύσφιξη.
Δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη σταθεροποίηση των τιμών και ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμη, αν απαιτηθεί, να προχωρήσει σε νέες κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η σφιχτή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει σημαντική βελτίωση στο outlook του πληθωρισμού.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε έκπληξη τους αναλυτές. «Οι Τούρκοι έδωσαν στους εαυτούς τους μια ευκαιρία να συγκρατήσουν τη λίρα και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές. Μπορούν να ξεφύγουν χωρίς το ΔΝΤ και χωρίς capital controls», σχολίασε ο Timothy Ash της BlueBay Asset Management.
Η απόφαση βάζει τη χώρα στον αργό δρόμο της ανάκαμψης κάποιας αξιοπιστίας στη νομισματική πολιτική. Αν δεν είχαν προχωρήσει σήμερα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει ξανά sell off στο νόμισμα και η χώρα να βρεθεί γρήγορα ακόμα και σε τραπεζική κρίση, υποστήριξε ο Brett Diment, συμπληρώνοντας ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να αποθερμαίνεται εξαιτίας της υποτίμησης.
Ως «τολμηρή κίνηση» την χαρακτηρίζει ο Paul Greer της Fidelity σημειώνοντας ότι μέση εκτίμηση μιλούσε για αύξηση 300-400 μονάδων βάσης. Η προσοχή τώρα είναι στην πορεία υποχώρησης της ανάπτυξης και πως θα επηρεάσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον πληθωρισμό.
Η λίρα αμέσως μετά την ανακοίνωση
Η πορεία των επιτοκίων
Ερντογάν: Η Κεντρική Τράπεζα φταίει...
Λίγο πριν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του έκανε ακόμη μία επίθεση στην πολιτική της. Ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων βημάτων της Κεντρικής Τράπεζας και η Τουρκία πρέπει να χαμηλώσει τα επιτόκια, τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτό που βιώνει η Τουρκία δεν είναι κρίση, σημείωσε και επανέλαβε πως πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό.
Η Τουρκία θα πάρει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πτώση της λίρας και θα ακολουθήσει «δύσκολα» βήματα, παραμένοντας στους κανόνες της οικονομίας ελεύθερης αγοράς, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του σε εμπορική συνομοσπονδία στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν πρέπει να ασκεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς. Όπως είπε, η Τουρκία προτιμάει την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, ενώ οι δύσκολες εποχές απαιτούν δύσκολα μέτρα και θα τα λάβει.
«Τα προβλήματα στην οικονομία δεν προκαλούνται από την Τουρκία και η χώρα θα συνεχίσει το μονοπάτι της πιο δυνατή, αν σταθεί στο ύψος της. H πτώση της λίρας είναι αποτέλεσμα τεχνητής μεταβλητότητας», ανέφερε.
Διάταγμα Ερντογάν: Μόνο με λίρες οι συμφωνίες στο real estate
Διάταγμα που απαιτεί τη χρήση της τουρκικής λίρας για αγορά, πώληση και μίσθωση ακινήτων καθώς και για τη μίσθωση οχημάτων (leasing), υπέγραψε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος.
Τα συμβόλαια αγοράς, πωλήσεων και μίσθωσης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν γίνει σε ξένα νομίσματα θα μετατραπούν σε τουρκική λίρα εντός 30 ημερών, σύμφωνα με το διάταγμα, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Προσθέτει ότι στα τρέχοντα συμβόλαια, οι συμφωνηθείσες τιμές σε ξένα νομίσματα θα επαναπροσδιοριστούν σε τουρκική λίρα εντός ενός μηνός.
Στις 29 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα βήματα που χρειάζονται για να εμποδίσει τα ξένα νομίσματα να χρησιμοποιούνται στο real estate, όπως επίσης στις ενοικιάσεις και τις πωλήσεις εμπορικών κέντρων.