Την τελευταία του ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης» (State of the Union) εκφωνεί σήμερα στις 10:00 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκλογική χρονιά που έρχεται.
Στην περσινή ομιλία του, ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ είχε παρουσιάσει το όραμά του για την πιθανή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2025 και είχε υποβάλει έναν οδικό χάρτη για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση.
Η ομιλία εκείνη συνοδευόταν από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το εμπόριο, τον έλεγχο των επενδύσεων, την κυβερνοασφάλεια, τη βιομηχανία και τα δεδομένα. Σ' αυτή τη βάση, οι ηγέτες των κρατών μελών συναντήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας και καθόρισαν από κοινού το Θεματολόγιο των Ηγετών — τον κατάλογο με τα πλέον επιτακτικά ζητήματα και τις πιο πιεστικές προκλήσεις, που απαιτούν την εξεύρεση λύσεων πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019.
Στις 9 Μαΐου 2019, στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Σιμπίου της Ρουμανίας, οι ηγέτες των κρατών μελών αναμένεται να σηματοδοτήσουν το επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας, ανανεώνοντας τη δέσμευσή τους για μια ΕΕ η οποία δίνει απαντήσεις στα προβλήματα που είναι πράγματι σημαντικά για τους πολίτες, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η φετινή ομιλία θα συνοδεύεται και πάλι από νέες προτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα τονίσει στην ομιλία του ότι η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει από τους ευρωπαίους διαπραγματευτές να αμβλύνουν τη στάση τους στις συνομιλίες ενόψει του Brexit, αλλά θα επαναλάβει την προσφορά προς το Λονδίνο τα δύο μέρη να διατηρήσουν στενή σχέση συνεργασίας μετά το διαζύγιο, τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αλλάξουν στάση ούτε θα δώσουν διαφορετικές οδηγίες στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρώπης, τον Μισέλ Μπαρνιέ, στη σύνοδο κορυφής στην Αυστρία την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορεί να επικυρωθεί κι από τα δύο κοινοβούλια πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει — με συμφωνία ή χωρίς.
Ακόμη, ο αξιωματούχος είπε ότι ο Γιούνκερ θα απορρίψει το ενδεχόμενο αναβολής της προθεσμίας (29η Μαρτίου) προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «σκληρό Brexit». Μια τέτοια αναβολή δεν θα υπάρξει «στην πραγματικότητα», επέμεινε.
Ταυτόχρονα, ο Γιούνκερ θα διαβεβαιώσει πως θέλει η ΕΕ και το ΗΒ να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως οι πρόσφατες διενέξεις με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ, και θα προτείνει να υπάρξει συμφωνία για μια στενή, εταιρική σχέση.