Τον μηδενισμό του φόρου στις καταθέσεις τουρκικής λίρας ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το νόμισμα της χώρας, που συνεχίζει να κατρακυλά.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της χώρας, η παρακράτηση φόρου στις καταθέσεις λίρας άνω του ενός έτους θα μειωθεί στο μηδέν από 10% που είναι σήμερα, ενώ θα μειωθούν επίσης οι φόροι στις καταθέσεις διάρκειας μικρότερης του ενός έτους. Η παρακράτηση φόρου στις καταθέσεις ξένου συναλλάγματος έως ενός έτους, αντιθέτως, αυξάνονται στο 16% από 15%.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι αλλαγές θα είναι προσωρινές και θα έχουν διάρκεια τριών μηνών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση στους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε τουρκικές λίρες, προκειμένου να στηρίξουν το νόμισμα, το οποίο από την αρχή του έτους έχει χάσει 40% της αξίας του. Τις τελευταίες εβδομάδες, δε, η μεταβλητότητα στο νόμισμα είναι ιδιαίτερα έντονη, μετά και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την Άγκυρα να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ανακοινώθηκε το πρώτο μεγάλο «κανόνι» στην τουρκική αγορά, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Turk Telekom πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών, διότι αδυνατούσε να αποπληρώσει δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, υπήρξαν πληροφορίες και για παραίτηση του αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Η λίρα ανακάμπτει κατά περίπου 3% στις 6,45 λίρες/δολάριο, έχοντας νωρίτερα -πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων- καταγράψει απώλειες περίπου 2,9%.
«Βουτιά» 12% για το αργεντίνικο πέσο
Εν τω μεταξύ, νέες αναταράξεις σημειώνονται στην αγορά συναλλάγματος, με το αργεντίνικο πέσο και τη ρουπία της Ινδονησίας να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, επηρεάζοντας και τα ασιατικά νομίσματα.
Όπως αναφέρει το CNBC, το πέσο έκανε «βουτιά» σχεδόν 12%, λόγω της εγχώριας κρίσης που οδήγησε την κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 60%, προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα. Αντίστοιχα, η ινδική ρουπία υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (πτώση μεγαλύτερη του 11% από την αρχή του έτους) και η ινδονησιακή ρουπία σε χαμηλό τριετίας.
«Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να πιέζονται από τις κρίσεις στο πέσο της Αργεντινής και την τουρκική λίρα», ανέφεραν αναλυτές της DBS. Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους, το πέσο έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 45% έναντι του δολαρίου.
«Η Αργεντινή αύξησε τα επιτόκιά της στο επίπεδο-ρεκόρ του 60%, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό της, όμως αυτό θα επιδεινώσει την ύφεση και σε συνδυασμό με τα ελλείμματα προϋπολογισμού/τρεχουσών συναλλαγών που βρίσκονται γύρω στο 5% του ΑΕΠ, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να κηρύξει χρεοστάσιο», πρόσθεσαν.
Σημειώνεται πως ο δείκτης MSCI συναλλάγματος αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει κατά 2,1% από την αρχή του Αυγούστου και 5,1% από την αρχή του έτους.