Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική συμφωνία για το Brexit

Ξεκινά η β' φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit καθώς, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, Βρετανία και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την «επόμενη μέρα». Διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων, δεν θα υπάρξουν «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία, λένε Μέι-Γιούνκερ.

Ιστορική συμφωνία για το Brexit

Η Βρετανία κατέληξε σήμερα Παρασκευή σε ιστορική συμφωνία για τους όρους εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προβλέπουν μεταξύ άλλων ειδικά δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διακανονισμό ύψους 40-60 δισ. ευρώ για το «διαζύγιο», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναρξη των διαπραγματεύσεων το επόμενο έτος, για την εμπορική σχέση ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκαν γύρω στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες και υπέγραψαν «έκθεση προόδου» 15 σελίδων (επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό), η οποία θα επιτρέψει στους διαπραγματευτές της ΕΕ να συστήσουν το άνοιγμα της β’ φάσης των διαπραγματεύσεων για τις μετά το Brexit σχέσεις των δύο πλευρών.

Την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ σηματοδότησε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με την κα Μέι.

«Πιστεύω πως έχουμε κάνει την πρόοδο που χρειαζόμασταν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την κ. Μέι, σημειώνοντας πως ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την ΕΕ όπως και για το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως και οι δύο πλευρές έδειξαν «προθυμία για συμβιβασμό».

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως έχει γίνει επαρκής πρόοδος στο θέμα του «διαζυγίου» και πως θα εισέλθουν στη δεύτερη φάση οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ θα ανοίξουν τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

 Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν της Δευτέρας.

«Θέλουμε μια βαθιά και ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε μετά τη συνάντησή της με τον κ. Γιούνκερ, τονίζοντας πως τα βρετανικά δικαστήρια θα επιβάλουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο οικονομικός διακανονισμός είναι δίκαιος για τον Βρετανό φορολογούμενο, συνέχισε, ενώ τόνισε πως «εγγυόμαστε πως δεν θα υπάρξουν "σκληρά σύνορα" στην Ιρλανδία» και πως «διατηρείται η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας η Βρετανία θα τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ και πως εγγυάται το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να «συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους όπως προηγουμένως».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στη σημερινή συμφωνία, είπε πως «για τον διακανονισμό των λογαριασμών, η πρωθυπουργός δήλωσε πως η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτή ήταν μια λεπτομερής διαδικασία, όμως τήρησε τον λόγο της. Διαπραγματεύτηκε με ευγενή τρόπο και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».

Η Τερέζα Μέι συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Τουσκ δήλωσε πως το μπλοκ είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για μια μεταβατική περίοδο με τη Βρετανία, όταν αυτή αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια από το Λονδίνο ως προς το πώς βλέπει τη νέα σχέση των δύο πλευρών. 

Όπως είπε, η Βρετανία θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους νόμους της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μετάβασης, καθώς και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τον προϋπολογισμό και τη νομική επίβλεψη της Ευρώπης. Όμως δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να προετοιμάζουμε μια στενή σχέση ΗΒ-ΕΕ στο εμπόριο αλλά και να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και για θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, σπαταλήθηκε πολύς χρόνος στη διαπραγμάτευση του περιγράμματος της εξόδου της Βρετανίας, κάτι που ήταν το σχετικά ευκολότερο κομμάτι.

«Γνωρίζουμε όλοι πως ο χωρισμός είναι δύσκολος, όμως ο χωρισμός και η δημιουργία μιας νέας σχέσης είναι ακόμα δυσκολότερο. Τόσος πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο ευκολότερο έργο και τώρα… έχουμε de facto λιγότερο από έναν χρόνο» να διαπραγματευτούμε, προτού φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Brexit της Βρετανίας Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως η χώρα του έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. «Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς το Brexit. Ήταν πολλή δουλειά, όμως χαίρομαι που η Κομισιόν έχει τώρα συστήσει πως έχει επιτελεστεί επαρκής πρόοδος», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. «Θα χρειαστεί να έχουμε έτοιμη την οριστική μορφή της συμφωνίας αποχώρησης έως τον Οκτώβριο του 2018, σε λιγότερο από ένα χρόνο», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου.

Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει ώθηση στην βρετανική οικονομία, σημείωσε παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

"Πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια συμφωνία στις Βρυξέλλες που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες για την μελλοντική σχέση ΗΒ/ΕΕ", σημειώνει και αυτός σε μήνυμά του στο Twitter. "Ένα θετικό βήμα. Συγχαρητήρια @theresa_may", προσθέτει και καταλήγει: "Η σημερινή ανακοίνωση στις Βρυξέλλες δίνει ώθηση στην οικονομία της Βρετανίας. Τώρα ας συνάψουμε μια συμφωνία για το εμπόριο που υποστηρίζει τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και την ευημερία της Βρετανίας".

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν αναφέρονται τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει του άρθρου 50.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση.

Η εκτίμηση της Επιτροπής βασίζεται σε κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την πρωθυπουργό Tερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στους τρεις τομείς προτεραιότητας, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών, τον διάλογο σχετικά με την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία και τον δημοσιονομικό διακανονισμό, όπως καθορίστηκαν στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017. Ο διαπραγματευτής της Επιτροπής έχει εξασφαλίσει την προστασία των προσωπικών επιλογών των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ των 27, θα παραμείνουν τα ίδια έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Επιτροπή διασφάλισε επίσης ότι όλες οι διοικητικές διαδικασίες για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι απλές και θα έχουν χαμηλό κόστος.

Όσον αφορά τον δημοσιονομικό διακανονισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν από όλα τα κράτη της ΕΕ των 28, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσον αφορά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την ιδιόμορφη κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας και έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της δημιουργίας «σκληρών» συνόρων.

Λεπτομέρειες για την εκτίμηση της Επιτροπής παρέχονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση προόδου των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δύσκολες, όμως τώρα σημειώσαμε ένα πρώτο βήμα αποφασιστικής προόδου. Είμαι ικανοποιημένος από τη δίκαιη συμφωνία που επιτύχαμε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφόσον συμφωνήσουν τα 27 κράτη μέλη με τη δική μας εκτίμηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως τις εργασίες για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων. Θα συνεχίσω να επιζητώ τη στενή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει την τελική συμφωνία αποχώρησης».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η εκτίμηση της Επιτροπής βασίζεται στην πραγματική και απτή πρόοδο που σημειώθηκε και στους τρεις τομείς προτεραιότητας. Μετά τη συμφωνία μας πάνω σε αυτά τα θέματα και αφού τακτοποιήθηκαν τα ζητήματα του παρελθόντος, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε πάνω στη μελλοντική μας σχέση, με αμοιβαία πίστη και εμπιστοσύνη».

Επόμενα βήματα: Εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θεωρήσει ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν τη σύνταξη μιας συμφωνίας αποχώρησης βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα βασίζεται στην κοινή έκθεση και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων πάνω σε άλλα ζητήματα σχετικά με την αποχώρηση. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της 29ης Απριλίου 2017, και αφού τα κράτη μέλη συμφωνήσουν με την εκτίμηση της Επιτροπής, η Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες πάνω σε τυχόν μεταβατικές ρυθμίσεις και να αρχίσει τις διερευνητικές συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η συμφωνία με την Ιρλανδία

Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας,  χθες μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και συμφώνησαν πως δεν θα υπάρξουν εμπόδια στο εμπόριο Βορρά-Νότου ή Ανατολής-Δύσης.

Η απόφαση της κ. Μέι να οριστικοποιήσει τη συμφωνία σήμερα σηματοδότησε το τέλος μιας τριών εβδομάδων διπλωματικής προσπάθειας να οριστικοποιηθούν οι πιο αμφιλεγόμενοι όροι του διαζυγίου. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν επισήμως στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, αν αυτό συνιστά «επαρκή πρόοδο», προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Η κ. Μέι δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα ήταν απαραίτητες προκειμένου να «ενισχυθεί» η φρασεολογία στη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, που, κατά την ίδια, θα διατηρήσει «τη συνταγματική και οικονομική ακεραιότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αποτρέπει τα «σληρά σύνορα».

Η τελική πρόοδος στο θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία επιτελέστηκε μετά από μια τεταμένη εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Ουέστμινστερ, καθώς το κόμμα των Δημοκρατικών Ενωτικών (DUP) -κοινοβουλευτικός σύμμαχος του κόμματος της κ. Μέι- απέρριψε τη Δευτέρα τους συμβιβασμούς που είχαν συμφωνηθεί.

Η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ δήλωσε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Sky πως εξασφάλισε «σημαντικές αλλαγές» στο κείμενο της συμφωνίας. «Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή στην Ιρλανδική Θάλασσα και υπάρχει ξεκάθαρη επιβεβαίωση πως ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ, αποχωρεί από την ενιαία αγορά και αποχωρεί από την τελωνειακή ένωση».

Σχολιάζοντας τη σημερινή συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ, το DUP εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά για να καθοριστούν οι συνοριακοί διακανονισμοί με την Ιρλανδία μετά το Brexit. «Πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η συμφωνία. Ειδικότερα, χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε τομείς συνεργασίας που θα είναι απαραίτητο να έχουμε ευθυγράμμιση των κανόνων και των προτύπων», ανέφερε το DUP, συμπληρώνοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καθοριστεί το πώς θα γίνει αυτή η ευθυγράμμιση, χωρίς την παραμονή στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. 

Το DUP είπε επίσης πως η στήριξή του για την τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο αυτής και πως έχει ήδη προειδοποιήσει την Τερέζα Μέι για τις επιφυλάξεις του. 

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που προβλέπει τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα «πολύ καλό αποτέλεσμα» για τους κατοίκους του νησιού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

«Η συμφωνία επετεύχθη. Η Ιρλανδία υποστηρίζει το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, τώρα που έχουμε εξασφαλίσει εγγυήσεις για όλους επί της ιρλανδικής νήσου - προστατεύοντας πλήρως την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, την ειρηνευτική διαδικασία, την οικονομία ολόκληρου του νησιού και διασφαλίζοντας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΡΟ επί της ιρλανδικής νήσου μετά το Brexit», έγραψε στο Tweeter ο Σάιμον Κόβενι.

«Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για όλον τον κόσμο στο νησί της Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

Οι όροι

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως οι γενικότεροι όροι της συμφωνίας πλησιάζουν περισσότερο προς τις αρχικές απαιτήσεις της ΕΕ, περιλαμβανομένου του ύψους του οικονομικού διακανονισμού, του εύρους της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των δεσμεύσεων για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ωστόσο, η Βρετανία εξασφάλισε σημαντικούς συμβιβασμούς, όπως ότι η Βρετανία δεν θα υπόκειται στην άμεση δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σε ορισμένους τομείς, μετά το Brexit.

Επίσης, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, η τελική συμφωνία δεσμεύει τη Βρετανία να τηρήσει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της προς την ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με το μερίδιο της Βρετανίας να υπολογίζεται σαν η χώρα να «παραμένει κράτος μέλος». Αυτό περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αν και οι καθαρές εκτιμήσεις του διακανονισμού αυτού κινούνται μεταξύ 40-60 δισ. ευρώ, η δέσμευση της Βρετανίας ουσιαστικά σημαίνει πως κανένα μέλος της ΕΕ «δεν θα χάσει» μακροπρόθεσμα από τον προϋπολογισμό.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όμως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Βρετανία εκτίμησε πως οι καθαρές πληρωμές θα πρέπει να είναι 40-45 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΕ ανέβαζε το ποσό στα περίπου 55 δισ. ευρώ -συνυπολογίζοντας δάνεια για παράδειγμα στην Ουκρανία, ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στα 55,5-65,5 δισ. ευρώ.

Ένας δεύτερος πυλώνας της συμφωνίας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα διαμονής και κοινωνικής ασφάλισης 3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και περίπου 1 εκατ. Βρετανών που ζουν στην Ευρώπη.

Ο διακανονισμός προβλέπει πως Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ζητήσει μόνιμη διαμονή στη Βρετανία, να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων επανένωσης οικογενειών που ισχύουν και σήμερα, να διεδκικήσει επιδόματα στη Βρετανία ακόμα και αν ο ίδιος ή τα παιδιά του μετακομίσουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, περιορίζονται ορισμένα οικογενειακά δικαιώματα Ευρωπαίων στη Βρετανία, τα οποία προσαρμόζονται πλέον σε αυτά που έχουν οι Βρετανοί πολίτες που επιθυμούν να παντρευτούν ξένους υπηκόους.

Ένας σημαντικός συμβιβασμός που εξασφάλισε η Βρετανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν να σταματήσει η ΕΕ να απαιτεί ο διακανονισμός του «διαζυγίου» να υπόκειται στην άμεση δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο, η Βρετανία δεσμεύτηκε από την πλευρά της να συνυπολογίζει επ’ αόριστον τις σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τα δικαιώματα των πολιτών που προστατεύονται από τη συμφωνία.

Σκοτία: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Αν είναι να προχωρήσει η Βρετανία στην έξοδό της από την ΕΕ η μόνη λογική επιλογή που υπάρχει είναι να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, προσθέτοντας ότι τώρα οι διαπραγματεύσεις θα περάσουν σε ένα νέο πιο δύσκολο επίπεδο.

"Ωραία να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων --όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και τώρα πράγματι δυσκολεύουν τα πράγματα. Αν προχωρεί το Brexit (θα ευχόμουν το αντίθετο) η παραμονή στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση είναι η μόνη λογική επιλογή. Και οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις υπάρξουν για την Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να ισχύσουν και για τις άλλες κοινότητες του Ηνωμένου Βασιλείου", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v