Ισχυρότερο μομέντουμ στην ευρωπαϊκή οικονομία βλέπει η ΕΚΤ. Όπως είπε ο Μάριο Ντάγκι, η ανάπτυξη ανεβάζει ταχύτητα, ενώ τα ρίσκα στην οικονομία είναι πλέον ισορροπημένα.
Ωστόσο σημείωσε ότι η ανάκαμψη δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πληθωριστικές πιέσεις ικανές να επιτύχουν τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει δώσει ακόμα πειστικά σημάδια ότι έχει ανοδική τάση, τόνισε.
Παράλληλα, όμως, σημείωσε ότι η διαδικασία ανάπτυξης καθυστερεί από τον υποτονικό ρυθμό που προωθούνται δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στις αγορές προϊόντων.
Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό καθώς τώρα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 1,5% το 2017 έναντι εκτίμησης 1,7% τον Μάρτιο και στο 1,3% το 2018 (προηγούμενη εκτίμηση 1,6%) και στο 1,6% για το 2019. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται πλέον στο 1,9% φέτος (από 1,8%) και στο 1,8% (έναντι 1,7%) για την επόμενη χρονιά.
O ίδιος τόνισε επίσης πως παραμένει αναγκαία η υποστηρικτική νομισματική πολιτική, για να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι αν χρειαστεί, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε όγκο αλλά και διάρκεια. Τόνισε επίσης πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημειώνεται πως στις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου ο κ. Ντράγκι υπογράμμιζε πως τα επιτόκια όχι μόνο θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα αλλά μπορεί να μειωθούν, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Τα επιτόκια
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα στη σημερινή της ανακοίνωση δεν αναφέρεται πλέον σε μείωση των επιτοκίων και το κατά πόσο αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διαδικασία εξόδου (tapering).
Ο ίδιος απάντησε ότι το θέμα του tapering δεν συζητήθηκε. Δεν συζητήθηκε θέμα «ομαλοποίησης». Δυο μέλη του Δ.Σ. είπαν ότι πρέπει να δούμε σε προοπτική το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης και του πληθωρισμού, ανέφερε.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε ωστόσο πως αν η κατάσταση στην οικονομία επιδεινωθεί, τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν και πάλι.