Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Citi βλέπει πτώση 5% στον S&P 500 και ύφεση σε περίπτωση νίκης Τραμπ

Μέχρι πρότινος η Wall Street πίστευε σθεναρά σε μια νίκη Κλίντον. Ωστόσο οι πρόσφατες φτωχές επιδόσεις στις αμερικανικές αγορές μετοχών υπαινίσσονται αύξηση των ανησυχιών για το αντίθετο. Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις συνέπειες μιας νίκης Τραμπ.

Η Citi βλέπει πτώση 5% στον S&P 500 και ύφεση σε περίπτωση νίκης Τραμπ

Μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα μπορούσε να πυροδοτήσει άμεσο sell-off μέχρι και 5% για τον S&P 500, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, οι οποίοι προειδοποιούν ακόμη και για επιβράδυνση ή και ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έρευνα στην οποία προχώρησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τον Σεπτέμβριο κατέδειξε πως η Wall Street πιστεύει σθεναρά ότι η Χίλαρι Κλίντον θα αναδειχθεί νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης. Ωστόσο οι φτωχές επιδόσεις των αμερικανικών αγορών μετοχών μετά την είδηση για την πρόσφατη έρευνα του FBI στα ηλεκτρονικά μηνύματα της υποψηφίου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, υπαινίσσονται πως αυξάνονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα μιας νίκης Τραμπ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των στρατηγικών αναλυτών της Citi για τις μετοχές παγκοσμίως, οι φόβοι που συνδέονται με αναταράξεις από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι διττοί.

Μακροπρόθεσμα, «μια νίκη Τραμπ κινδυνεύει να φέρει πιο βραδεία ανάπτυξη ή ύφεση, αν περιοριστεί το εμπόριο και αναχαιτιστεί η δημοσιονομική επέκταση. Και μόνο η αβεβαιότητα θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία. Η παγκόσμια ανάπτυξη επίσης θα επηρεαστεί, αν αυξηθεί η αβεβαιότητα και πληγεί η αμερικανική οικονομία».

Από την άλλη, ακόμη και στον άμεσο απόηχο των εκλογών, οι αγορές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, σύμφωνα με τον Tobias Levkovich, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή για τις αμερικανικές μετοχές στη Citi.

«Αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό το αποτέλεσμα θα είναι απροσδόκητο (...) πιστεύουμε ότι μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια υποχώρηση 3-5% στον S&P 500», συνοψίζει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v