Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί «διαχωρίζουν» τη θέση τους

«Η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά", υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον. Στο τραπέζι νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. Για δημοψήφισμα μιλά και ο πρόεδρος του Σιν Φέιν.

Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί «διαχωρίζουν» τη θέση τους
Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτσέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

"Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτσέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ", δήλωσε η Στέρτζον. «Η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

«Η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πρέπει να είναι στο τραπέζι και είναι στο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Στέρτζον΄.

Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προϊδεάζει ο Τζέρι Ανταμς.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες υπογράμμισε ότι αποτελεί "δημοκρατική επιταγή" η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

"Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα", δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

"Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. 

Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαρειές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθειές συνέπειες για την οικονομία μας" στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v