Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οδηγός επιβίωσης» για τις αγορές την Παρασκευή

Αναμένονται μεγάλες πτώσεις στις μετοχές σε περίπτωση Brexit, ράλι «ανακούφισης» στην αντίθετη περίπτωση. Κάποιοι αναλυτές προτείνουν διαφοροποίηση, άλλοι προτιμούν την επιλογή ενός τομέα. «Μην ακολουθείτε το κοπάδι», τονίζουν.

«Οδηγός επιβίωσης» για τις αγορές την Παρασκευή

Τράπεζες και χρηματοοικονομικοί επενδυτές σε όλο τον κόσμο, έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές για μεταβλητότητα στις αγορές καθώς θα αποκαλυφθούν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει κινήσεις διψήφιων ποσοστών για τις βρετανικές και ευρωπαϊκές μετοχές σε περίπτωση Brexit, ενώ ένα σημαντικό ράλι «ανακούφισης» αναμένεται αν η χώρα αποφασίσει να μείνει στην ΕΕ.

«Παρότι η βρετανική στερλίνα μπορεί να πιεστεί σημαντικά, το ευρώ μπορεί να είναι πιο σταθερό. Νομίσματα όπως το ελβετικό φράγκο και το γεν θα επωφεληθούν, αλλά αντιδράσεις πολιτικής θα μπορούσαν να περιορίσουν γρήγορα το βαθμό ισχύος. Πιστεύουμε ότι οι βασικές αποδόσεις της ευρωζώνης και της Βρετανίας θα υποχωρήσουν σημαντικά (περίπου 10 με 40 μονάδες βάσης) και πιθανώς ακόμη περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε η UBS Global Research σε ανάλυσή της.

Εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας που περιβάλει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, πολλοί αναλυτές έχουν συμβουλεύσει τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί στο trading της Παρασκευής.

«Να είστε πολύ, πολύ προσεκτικοί. Επενδύστε με διαφοροποίηση», υπογράμμισε ο William Hobbs, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για Βρετανία και Ευρώπη στην Barclays Wealth and Investment Management, μιλώντας στην τηλεόραση του CNBC. «Κατά κύριο λόγο, να θυμάστε ότι η βρετανική οικονομία έχει πολύ μικρή συμβολή στην παγκόσμια οικονομία. Ακόμη μικρότερη έχει στην παγκόσμια αγορά κεφαλαίου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στη Βρετανία ενθαρρύνουν τους επενδυτές να μην ακολουθήσουν το «κοπάδι», καθώς οι αγορές τείνουν να αντιδρούν με τους traders να ακολουθούν ο ένας τον άλλο.

«Το κύριο ζήτημα με την απόφαση για το Brexit είναι ότι προαναγγέλλει πολλές πιθανές συνέπειες που είναι ακόμη άγνωστες. Η αγορά δεν αρέσκεται σε αυτή την κατάσταση αβεβαιότητας και άρα είναι πιθανό να πέσει», τόνισε ο Tony Catt, χρηματοοικονομικός σύμβουλος με έδρα το Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η Παρασκευή άνετα θα μπορούσε να είναι ημέρα αντανακλαστικής αντίδρασης. «Η αντανακλαστική αντίδραση θα μπορούσε να βάλει κάποια αξία στην αγορά και οποιοσδήποτε επιθυμεί να κάνει συναλλαγές θα χρειαστεί να δει προσεκτικά πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η αξία», εξήγησε.

Η Caroline Simmons, αναπληρώτρια επικεφαλής στα βρετανικά γραφεία της UBS Wealth Management, ανέφερε στο Squawk Box του CNBC ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαλέξουν έναν τομέα και να μείνουν σε αυτόν.

Παράλληλα, κάποιες τράπεζες έχουν θέσει σε εφαρμογή διάφορα μέτρα για το trading σε συνθήκες μεταβλητής αγοράς. Σε υπόμνημά της, η Bank of America Merril Lynch περιέγραψε την Τετάρτη αυτά τα μέτρα.

«Σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας, έχουμε σε ορισμένες περιπτώσεις δει καθυστερήσεις στις συναλλαγές, περιλαμβανομένων νέων αιτήσεων προσφοράς (RFQs), λήψεις παραγγελιών, επεξεργασία παραγγελιών, ροή τιμών και/ή διασπορά δεδομένων αγοράς», τόνισε η BAML στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες trading της τράπεζας διαθέτουν ελέγχους μεταβλητότητας που μπορεί να αναστείλουν προσωρινά την εκτέλεση συναλλαγών λόγω «γρήγορων και δυσμενών κινήσεων της αγοράς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v