Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jaguar και Diageo προειδοποιούν το προσωπικό για το Brexit

Μια σειρά αυτοκινητοβιομηχανίες υπογραμμίζουν τους κινδύνους μιας εξόδου από την ΕΕ. Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αγορά, από τις πιο κερδοφόρες στην Ευρώπη, θα χάσει 14% το 2017. PSA, Volkswagen και Ford αναμένεται να πληγούν περισσότερο.

Jaguar και Diageo προειδοποιούν το προσωπικό για το Brexit

Οι Jaguar Land Rover και Diageo προστέθηκαν σε μια μακρά σειρά εταιριών που προειδοποίησαν τους εργαζομένους τους για τους κινδύνους μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδει το Bloomberg.

Μια έξοδος θα είναι «εξαιρετικά επιζήμια» και θα καταστήσει τη μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική στην Ευρώπη, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της JLR, Ralf Speth, σε επιστολή του προς το προσωπικό τη Δευτέρα.

Η παραμονή στο μπλοκ των 28 θα ωφελήσει την Diageo χάρη στις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται η ένωση με άλλες χώρες, επεσήμανε και ο CEO, Ivan Menezes, σε δική του επιστολή προς τους εργαζομένους.

Σε περίπτωση Brexit, «θα είναι πιο δύσκολο να αγοράζουμε εξαρτήματα και να πουλάμε τα προϊόντα μας στη μεγαλύτερη αγορά μας», υποστήριξε ο Speth στο κείμενό του, προειδοποιώντας για «αυξανόμενους και υψηλότερους δασμούς» στην Ευρώπη. «Αυτή δεν είναι μόνο η άποψη ενός εργοδότη ή η γνώμη μιας ''μεγάλης επιχείρησης''. Είναι και η πεποίθηση των σωματείων που σας εκπροσωπούν», επιχειρηματολόγησε.

Μια σειρά αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες εταιρίες του χώρου έχουν υπογραμμίσει τους κινδύνους μιας εξόδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Παράλληλα, ο Arndt Ellinghorst, αναλυτής στην Evercore με έδρα το Λονδίνο, τόνισε σε υπόμνημά του ότι ο αντίκτυπος του Brexit μπορεί να εξαπλωθεί πέραν των κερδών της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινήτου από τη Βρετανία –εκτιμώντας εδώ μια πτώση άνω των οκτώ δισ. ευρώ- πλήττοντας την παραγωγή στη δυτική Ευρώπη.

Όπως τόνισε, η βρετανική αγορά αυτοκινήτου, μια από τις πλέον κερδοφόρες στην Ευρώπη, πιθανώς θα υποχωρήσει κατά περίπου 14% το 2017.

Το PSA Group (πρώην Peugeot Citroën), η Volkswagen και η Ford Motor, αναμένεται να πληγούν περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v