Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ισπανία προστίθεται στους επιτιθέμενους κατά του «ανεύθυνου» Κάμερον

Η Ισπανία επαναλαμβάνει τις επικρίσεις της Σουηδίας τονίζοντας ότι η προσπάθεια επίλυσης εγχώριων προβλημάτων με ένα δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν «ανεύθυνη». Οι λαϊκιστές ενθαρρύνονται, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απειλείται.

Η Ισπανία προστίθεται στους επιτιθέμενους κατά του «ανεύθυνου» Κάμερον

Ισπανοί πολιτικοί όλου του πολιτικού φάσματος καταδίκασαν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συμμετοχή της χώρας του μέσω ενός δημοψηφίσματος που, όπως επισημαίνουν, είχε στόχο την αντιμετώπιση εσωτερικών προβλημάτων του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος τόνισε ότι το δημοψήφισμα για το Brexit ενθαρρύνει τους λαϊκιστές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετριοπαθείς στην Ισπανία ενόψει των γενικών εκλογών την Κυριακή.

«Δεν ήταν καλό να προταθεί ένα δημοψήφισμα, διότι μετατρέπει εγχώρια προβλήματα σε ζήτημα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υποστήριξε ο ντε Γκίντος τη Δευτέρα το βράδυ. «Το δημοψήφισμα έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας όσον αφορά στον λαϊκισμό στην Ευρώπη και ελπίζω να καταφέρουμε να το κλείσουμε», πρόσθεσε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Expansion που επικαλείται το Bloomberg.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος έχει ενθαρρύνει τους Βρετανούς υποστηρικτές του Εργατικού κόμματος που ζουν στην Ισπανία να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, καθώς και ο Άλμπερτ Ριβέρα, ηγέτης του φιλελεύθερου Ciudadanos, υποστηρίζουν τον ντε Γκίντος και τις επικρίσεις του κατά του Κάμερον.

«Η ευρωπαϊκή δεξιά, και ιδιαίτερα η βρετανική δεξιά, είναι υπεύθυνες για το γεγονός πως έχουμε εμπλακεί σε αυτό το δημοψήφισμα», τόνισε ο Σάντσεζ σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE. «Θα μπορούσαν να το επιλύσουν με εσωτερικό debate και ψηφοφορία, χωρίς να φτάσουν σε εθνικό επίπεδο. Οι συνέπειες αυτού μπορεί να είναι παγκόσμιας κλίμακας», υπογράμμισε.

«Ήταν ανεύθυνο να ζητήσει δημοψήφισμα εν μέσω μιας κρίσης αξιών στην Ευρώπη, με τον λαϊκισμό να αυξάνεται και μια οικονομία σε κρίση», υπερθεμάτισε και ο Ριβέρα σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TVE. «Είναι πραγματικά τώρα η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» σχολίασε.

Από την άλλη, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας (φωτ.) τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Vanguardia ότι οι Ισπανοί θα έπρεπε να ανησυχήσουν λίγο παραπάνω για τους κινδύνους του Brexit. Ωστόσο, δεν αναμένει η απόφαση να επηρεάσει πολύ την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v