Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Brexit θα μειώσει τις γερμανικές εξαγωγές

Η κορυφαία ένωση Γερμανών εμπόρων λέει ότι το Brexit θα παρασύρει κι άλλους, θα ενθαρρύνει τα λαϊκίστικα κόμματα και θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία. Βρετανικό χρηματιστήριο και στερλίνα τα άμεσα ευπαθή, ακολουθούν οι ισοτιμίες.

Το Brexit θα μειώσει τις γερμανικές εξαγωγές

Η οικονομική αβεβαιότητα που έχει επιφέρει το βρετανικό δημοψήφισμα θα περιορίσει την εύρωστη ανάπτυξη των γερμανικών εισαγωγών φέτος, τόνισε τη Δευτέρα η Federation of German Wholesale, Foreign Trade and Services, η κορυφαία ένωση εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

Προηγούμενες προβλέψεις ότι οι γερμανικές εξαγωγές θα αναπτύσσονταν κατά 4,5% φέτος χρειάστηκε να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, τόνισε ο Anton F. Börner, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης. «Θα είναι 4,1% ή και λιγότερο. Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο είναι το λιγότερο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το σώμα θα παρουσιάσει μια αναθεωρημένη εκτίμηση αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι ένα Brexit θα είναι εξαιρετικά ζημιογόνο, αποκαλώντας το, «το τέλος της ΕΕ όπως την ξέρουμε». Μια βρετανική έξοδος θα παρέσυρε και τους υπόλοιπους («suction effect»), θα ενθάρρυνε τα λαϊκίστικα κόμματα σε όλη την ΕΕ και θα κατέστρεφε την οικονομία της περιοχής, ανέφερε.

«Το Brexit οδηγεί σε αβεβαιότητα και μια απώλεια εμπιστοσύνης με τα χρόνια. Αυτό είναι δηλητήριο για την οικονομία στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ένωσης, αναφερόμενος στο βρετανικό χρηματιστήριο και στη στερλίνα, ως τα πιο ευπαθή άμεσα μετά το δημοψήφισμα.

Επιπλέον, οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες μεταξύ δολαρίου και ευρώ θα συνεχιστούν έπειτα από μια ψήφο υπέρ του Brexit. «Εμείς (στη Γερμανία) επίσης θα έχουμε αισθητή απώλεια στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Börner εκτίμησε ότι οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα έπρεπε -και θα το κάνουν- να επιτρέψουν στη Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, ακόμη κι αν ψηφίσει ώστε να φύγει από το μπλοκ. «Γέφυρες θα οικοδομηθούν προς αυτούς», τόνισε, κάνοντας αναφορά στη συμφωνία που απολαμβάνει η Νορβηγία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v