Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει πόντους το «Remain» μετά τη δολοφονία της Jo Cox

Μετά το 60% της Τετάρτης, το «Remain» κερδίζει momentum, με τις πιθανότητες να ανεβαίνουν στο 65% την Πέμπτη και 67% σήμερα. Ο θάνατος της Jo Cox θα «αλλάξει την ψυχολογία της καμπάνιας», τονίζουν οι αναλυτές.

Κερδίζει πόντους το «Remain» μετά τη δολοφονία της Jo Cox

Το 67% αγγίζει πλέον η πιθανότητα μιας ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την Betfair. Η εταιρία στοιχημάτων είχε ήδη από χθες αυξήσει το ποσοστό στο 65%, έναντι 60% που είχε φτάσει την προηγούμενη ημέρα, μεταδίδει το Reuters.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNBC, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως ο τραγικός θάνατος της Jo Cox, της φίλα προσκείμενης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βρετανής πολιτικού, θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη προς την ασφάλεια ενός ενοποιημένου οικονομικού μπλοκ.

«Η δολοφονία της Cox μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία της καμπάνιας. Εκείνοι που είναι υπέρ της ΕΕ μπορεί να επωφεληθούν από αυτό το τραγικό γεγονός (...) Θα μπορούσε να τονώσει τις πιθανότητές τους», εκτίμησε ο Fariborz Moshirian, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν με τον ειδικό, καθώς η στερλίνα εμφάνισε σήμερα απότομη άνοδο έναντι του χαμηλού δύο μηνών που άγγιξε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η ανάκαμψη των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένου του ράλι της στερλίνας, οφείλεται στην ιδέα μιας μεγαλύτερης πιθανότητας ψήφου υπέρ της παραμονής, τόνισε ο Alan Ruskin, συνεπικεφαλής έρευνας στην Deutsche Bank. Όπως τόνισε ο ειδικός, ο κόσμος βλέπει τον θάνατο της Cox ως «μέρος της ιστορίας» που περιβάλλει το Brexit και το δημοψήφισμα.

«Σίγουρα ο κόσμος συζητά την πιθανότητα αυτό να επηρεάσει πράγματι το δημοψήφισμα για το Brexit υπέρ του Remain. Είναι ένα τραγικό γεγονός από όλες τις απόψεις (...) Υπάρχει άμεση συναισθηματική αντίδραση (...) Σίγουρα θεωρείται μέρος της ιστορίας», υποστήριξε.

Πάντως, παρότι η τραγωδία θα δώσει μια σκοτεινή χροιά στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας, οι ψηφοφόροι μάλλον θα συνεχίσουν να βασίζουν την απόφασή τους σε απόψεις που έχουν να κάνουν με τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της παραμονής ή εξόδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, εκτίμησε ο Rajiv Biswas, ανώτατος οικονομολόγος στην IHS για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v