Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Οι πρόσφυγες θα δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία

Η μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί θετική για την ευρωπαϊκή οικονομία, αρκεί όμως οι νεοεισερχόμενοι να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Οι πρόσφυγες θα δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία

Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης θα πάρει μια άμεση ώθηση από τη μαζική εισροή προσφύγων, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία προσφέρει μια «αχτίδα φωτός» σε Ευρωπαίους ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στην προσφυγική κρίση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας -η οποία έχει δεχθεί περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες- θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 0,3% το 2017, ενώ τα οφέλη της εισροής προσφύγων θα συνεχιστούν και μετά το 2017, αρκεί οι ηγέτες της ΕΕ να μπορέσουν να βρουν θέσεις εργασίας για τους μετανάστες, βελτιώνοντας την ευελιξία της αγοράς εργασίας.

Όπως σχολιάζει μια από τις συγγραφείς της έκθεσης, η Enrica Detragiache, «οι αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης της μετανάστευσης τείνουν να είναι βραχύβιες και προσωρινές». Μια θετική επίπτωση θα μπορούσε να έρθει άμεσα, χάρη στη «δημοσιονομική επέκταση που ακολουθείται προκειμένου να δοθούν παροχές στους πρόσφυγες», σημειώνει.

Το συνολικό ΑΕΠ στις 28 χώρες της ΕΕ θα αυξηθεί κατά 0,13% το 2017, σε σχέση με το βασικό σενάριο, λόγω του μεταναστευτικού, όπως αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ των τριών χωρών που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων πέρυσι θα αυξηθεί το 2017, κατά 0,3% στη Γερμανία, κατά 0,4% στη Σουηδία και κατά 0,5% στην Αυστρία.

Αν οι κυβερνήσεις μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες θα ενσωματωθούν με επιτυχία στην αγορά εργασίας, τότε το επίπεδο του ΑΠΕ θα μπορούσε να είναι έως και 1,1% υψηλότερο σε σχέση με το βασικό σενάριο στις τρεις αυτές χώρες μέχρι το 2020.

Η έκθεση ασχολείται κυρίως με τις χώρες προορισμού των μεταναστών, δηλαδή τη Βόρεια Ευρώπη. Ελάχιστες αναφορές γίνονται για την Ελλάδα, πλην της εκτίμησης ότι το κόστος για τη χώρα μας το 2015 θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,17% του ΑΕΠ το 2015. Δεν διατυπώνεται εκτίμηση για το 2014 και το 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v